Skocz do zawartości

Overmax soundbeat 2.0 - nie uruchamia się


Pomocna odpowiedź

Dostałem do naprawy głośniczek przenośny. Ogólnie po przełączeniu włącznika zaświeca się podświetlenie i tyle... Jakby ktoś poratował schematem jakimś, albo jakakolwiek inna pomoc.

Zdjęcie płytki:
IMG_20220217_120817.thumb.jpg.2e578686015ed7e988aa886c06ddfb5a.jpg

Żółte oznaczenia: 1. była dioda schotky SS14 (napięcie przed nią w obwodzie było 4V, za nią 0,8V, miernik pokazuje spadek na niej o 0,3 po wylutowaniu to nie wiem o co cho, wstawiłem jakąś prostowniczą na rzeźbę w nadziei, że pomoże, nie pomogło xD) klucze Q1 i Q2 obok wyglądają na sprawne.
2. https://datasheetspdf.com/pdf-file/943514/ChipstarMicro-electronics/CS8571E/1  
wygląda ok, napięcie na wejściu jest równe z akumulatora/zasilacza
3. układ z pamięcią, brak napięcia zasilającego https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1150759/PUYA/P25Q40H.html
4. chyba główny mcu, oznaczenie 17320 AE7H700-8<2 znaki zamazane>, steruje wyświetlaczem, są jakieś linie oprowadzone do wzmacniaczy, do pamięci, ale z tego co widzę brak napięcia zasilającego, aczkolwiek nie wiem które to nóżki
5. wzmacniacz na głośniki https://datasheetspdf.com/datasheet/CS8575S.html   napięcie na wejściu ok.
6. https://datasheet.lcsc.com/szlcsc/RDA5807M_C82537.pdf   i tu radio, napięcie zasilające to nagle 0,5V jakoś, niestety nie widzę co mogłoby i gdzie napięcie spadać po drodze, bez schematu to takie mierzenie wsio po kolei.

czerwony kondensator (ramka) był spuchnięty to go podmieniłem, ale nic.

wygląda na to, że napięcie się urywa gdzieś po drodze, pomoże ktoś znaleźć gdzie? bo zgłupiałem IMG_20220217_120832.thumb.jpg.835dcbeb0cea577a6e4c1ff5a2194960.jpg

 

edit. zasilanie z akumulatora 1800mah, naładowany, 4V na wyjściu z niego.

Edytowano przez BananWszyscy
Link to post
Share on other sites

Wymiana na pałe tej szotki było głupotą, jeśli coś za nią było przywarte należy wpierw to znaleźć, co do tego AE7H700-85E to marne szanse że coś się znajdzie 

Link to post
Share on other sites

nie było żadnego zwarcia do masy ani nic w podobie do zwarcia więc można było spróbować. Poza tym ma większy spadek niż oryginał więc nawet lepiej dla mnie 😄

Link to post
Share on other sites

Jest z tymi głośnikami taki jeden problem, że się nie włączają po pełnym naładowaniu. Spróbuj podłączyć kabel, a następnie włączyć głośnik i odpiąć kabel.
Na elektronice się nie znam, ale opis przypomina mi tą przypadłość. Ja mam tak z dwoma tymi głośnikami.

Link to post
Share on other sites
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Taka ciekawostka - jak zewrę na chwilę zasilanie wzmacniacza (5) z pamięcią (3) to całość wstaje jakby nigdy nic >< nie umiem wyśledzić gdzie to idzie, chyba na siłę wrzucę ldo 3.3v i będzie działało

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.