Darum_Sevid Napisano Kwiecień 21, 2022 Udostępnij Napisano Kwiecień 21, 2022 Czesc. wymieniam przycisk w baterii od roweru elektrycznego na model z diodą led. bateria to 13S ( 54.6V ) chcialbym zasilic diode prosto z baterii napiecie zasilania diody to zakres od 9 do 24V DC ( najprawdopodobnie w srodku jest rezystor pozwalajacy pradowac diodzie na takich naoieciach ) dioda ssie 20mA Jaki dac rezystor by obnizyc napiecie z tych 54 na napiecie pracy diody ? Chce by swiecila przy 54V jak i 37V. to juz 4 forum gdzie zadaje pytanie i nikt nie potrafil mi jednoznacznie odpowiedziec , moze tutaj znajdzie sie jakis dobry czlowiek i oswieci zieloniaka ? tylko prosze nie wysylajcie mi komentarzy tupu naucz sie prawa ohma bo ja to znam i jedynie wiem jak ustalic rezystor dla diody zasilanej ze stalego zrodla zasilania . Tutaj mam rozladowująca sie baterie wiec to troche inna baja.
ethanak Kwiecień 21, 2022 Udostępnij Kwiecień 21, 2022 18 minut temu, Darum_Sevid napisał: najprawdopodobnie w srodku jest rezystor pozwalajacy pradowac diodzie na takich naoieciach No i tu jest problem - bo tak do końca nie wiadomo co tam siedzi. Jeśli to tylko rezystor - sprawa prosta: przeliczasz rezystor tak, aby z 54V zostawało mu te 24V (no, powiedzmy 20V dla bezpieczeństwa, czyli spadek napięcia 34V przy 20 mA, wyjdzie 1.7kΩ ) i sprawdzasz jak świeci przy 37V. A jeśli to nie rezystor tylko jakaś mała przetwornica? To albo nie będzie działać, albo się sfajczy... Pewnie dlatego nikt nie może jednoznacznie odpowiedzieć. 1
Darum_Sevid Kwiecień 21, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 21, 2022 Nie nie, to zwykly maly przycisk , tam napewno cos ogranicza ten prad ale nie chce rozbierac bo jeszcze popsuje Zasugerował Pan 1,7K … Sprobuje go zastosowac ale licze ze nic nie spale bo przycisk zamawialem z Chin i czekalem ponad miesiac tak wyglada to malenstwo . Bardzo dobra jakosc wykonania , producent sie postaral
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »