Skocz do zawartości

[Test/recenzja] [Komunikacja] Bluetooth KAmodBTM222


Pomocna odpowiedź

BARDZO słuszna uwaga! Światełko w tunelu beznadziei 🙂

Dostaje co 2 sekundy takie paczki - na cytacie poniżej widnieją już dwie.

A”®ź‡…A”®ź†…

Mój błąd z fusami - wspomagając się pewną książką wychodziło mi, że mam zegar wew. 8MHz, nie było tam mowy o CKDIV8, nie zwracałem na niego uwagi, a przecież z daleka bez świetnego angielskiego czuć że chodzi o jakieś clock divide 8 🙂

Próbuje dalej....

EDIT: Presley OGROMNE DZIĘKI. PIWO LECI. Wyłączyłem fuse CKDIV8 i śmiga pięknie wysyłając ATN?

EDIT2: Mam OK 😃 Tylko, że na 20 komunikatów AT od mojego kontrolera BTM odpowiada z 3 razy... Tak od niechcenia co mniej więcej 30 sekund mam OK w odpowiedzi....

Link to post
Share on other sites

Polecenia do BTM muszą się kończyć znakiem końca linii (CR), w C wystarczy wysłać \r. Bascoma nie znam, ale może jest coś jak Println, czy printline?

[ Dodano: 27 Sie 10 01:57 ]

może zadziała:

Print "ATN?" ; Chr(13) ;
Link to post
Share on other sites

Ten kod poniżej działa w 100% 😃

Znalazłem go w tym pdfie

Jak zwykle niezawodna Edw. 🙂

Print "A";

Waitms 100

Print "T";

Waitms 100

Print

Waitms 100

Tip dla ludzi z takimi problemami jak ja: jeśli po poleceniu print wstawicie średnik, to program NIE WYŚLE znaku końca lini. Potem po odstępach czasowych wysyłamy kolejne litery i za ostatnią literą nie stawiamy średnika = program WYŚLE TAM znak końca linii 🙂

W programie na komórkę jest mały błąd:

protected void keyPressed(int keyCode) {
   actualKey = keyCode;
   try {
     switch (actualKey) {
       case '4':
         writer.write("1");
         writer.flush();
         break;
       case '5':
         writer.write("0");
         writer.flush();
         break;
       case '6':
         writer.write("2");
         writer.flush();
         break;
       case '2':
         writer.write("3");
         writer.flush();
         break;
     }
   } catch (Exception ex) {
     message = ex.getMessage();
   }
   repaint();
 }

Brakuje-> case '8' co ma walory edukacyjne i podnosi morale, jak się dopisze ten kawałek kodu i klawisz 8 w telefonie też będzie wysyłał polecenia 😃

Oddałem głos w konkursie za ten art.

Link to post
Share on other sites

Czy przy użyciu modułu BTM-222 i atmegi8A bądź atmegi8L odpada konwersjęa napięć?

Wystarczy tylko zasilić wszystko ze stabilizatora 3.3V, skrosować RX, TX i dołożyć antene?

Link to post
Share on other sites

Przy BTM222 musisz mieć konwerter napięć np. jakiś szybki układ 74xxx chyba że zastosujesz Atmega8L pracującą na 3.3V. Musisz wtedy również osobiście postarać się o to zasilanie.

Jeśli kupisz KamodBTM222 masz zlutowany ten delikatny układ, masz konwertery napięć, masz stabilizatory...

Polecam drugą opcję. Od razu drugą, zamiast najpierw spalić pierwszą a potem drugą kupić 😉

Link to post
Share on other sites

Ja łączyłem BTM z Atmegą8 wstawiając dzielnik napięcia na żyłę Tx(atmega) <-> Rx(BTM). Atmega 3.3V od BTMa interpretuje juz jako stan wysoki. W drugą stronę 5V z atmegi jest zmniejszane dzielnikiem do 3.3V zeby BTMowi się nic nie stało.

Link to post
Share on other sites

Ja zniszczyłem go prawdopodobnie ładunkiem elektrostatycznym kiedy grzebałem paluchami na płytce. I wyszło nie dwa razy drożej a trzy bo kupiłem potem moduł Kamami. Mniej doświadczonym tak jak ja polecam moduł Kamami.

Link to post
Share on other sites

Witam!

Czy ktoś próbował odpalić program z załącznika na telefonie z wyswietlaczem dotykowym

Mam ten sam problem, Help 🙁

Program odpalam na symulatorze LG ku990 i niestety nie działa nawigacja, między cyframi, i nic nie można zrobić. Można prosic o podpowiedź jak przerobić ewentualnie kod pod telefon bez klawy. 🙁

Link to post
Share on other sites

Hm, tak bez znajomości Javy, jedyne co mi przychodzi do głowy, to dodać obsługę klawiszy nawigacyjnych, tak ,żeby można się poruszać po ekranie góra(2) , dół(8) , lewo(4), prawo(6) i, OK (5), tylko jak to zrobić ? 😃

Link to post
Share on other sites

Nie sprawdzałem przykładu na telefonie z ekranem dotykowym.

Proponuję spróbować zamiast keyPressed, wykorzystać metodę:

protected void pointerPressed(int x, int y)

Dokumentacja jest tutaj: http://java.sun.com/javame/reference/apis/jsr118/javax/microedition/lcdui/Canvas.html#pointerPressed%28int,%20int%29

Link to post
Share on other sites

Dziękiki za odpowiedź.

Ale dla mnie to za trudne, może póżniej 😉

Narazie wystarczy mi żeby zamiast kalwiszy numerycznych, lub razem z kalwiszami 2,4,5,6,8, działały też klawisze nawigacyjne, te kułeczko UP, DOWN, LEFT... i ten środkowy.

Właśnie w emulatorze na mój telefon są one emulowane na ekranie więc myślę gdyby udało się zaprzęgnąć do pracy te klawisze to działało by to też na takich telefonach bez klawy.

Może ktoś sie pokusi o takie przerobienie kodu. Mi to zajmie pewnie cały długi weekend, albo dłużej, a żona by mi chyba urwała j..ja 😃

Yeeehhaaaa 😃😃

Narazie na emulatorze działa 😃 po takich zmianach:

drawButton(g, "4", 1 * dx, 2 * dy, dx / 2, dy / 2, actualKey == LEFT);
---
---
protected void keyPressed(int keyCode) {
  int key = getGameAction(keyCode);
  actualKey = key ;
   try {
     switch (key) {
       case LEFT:
         writer.write("1");
         writer.flush();
         break;

[ Dodano: 12-11-2010, 10:30 ]

ehh, czas oczekiwania na BTM22 🙁 2tyg.

Starcę zajawkę przez ten czas. Udało mi się uzyskać połączenie z blutututu USB na kompie.

Teraz mam pytanko. Czy w hyper terminalu powinienem coś odbierać naciskając klawisze w telefonie?

Link to post
Share on other sites

Witam!

Mam następujący problem, stworzyłem układ Atmega8A-PU + BTM222.

Mikro już programowałem mam do niego podłączone 2 diody na wyjściach i wszystko działa tak jak powinno. Podłączyłem Atmege8 z BTM222 w nastepujący sposób:

VCC -> PVCC

VCC -> VCC

GND ->GND

UART_TX -> TXD

UART_RX -> RXD

Moduł jest wykrywany przez komputer poprzez bluetooth instaluje się na porcie COM6 i COM7, jest znany adres fizyczny urządzenia, jednak po uruchomieniu puttego (ustawiam port: com6 i com7, speed: 19200, data bids: 8, stop bits: 1; parity: none, flow control: none) i kliknieciu open nic się nie dzieje :/

Bardzo proszę o jakieś porady co mam sprawdzić, co może być przyczyną że nie mogę się dostać do terminala.

Z góry dziękuję za pomoc 😉

Link to post
Share on other sites
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.