Skocz do zawartości

Ledy na schody

Michal88

Pomocna odpowiedź

Mam zasilacz switching power suply model: S-240-12. DC 12V 20A.

Chce podłączyć do niego dwa 3m programowalne paski ledowe i esp32 do obsługi. Jak to najlepiej ogarnąć sprzetowo? Dwa paski led podļączyć do jednego piny gdn i zasilanie, z zasilacza i  do tego chciałbym podłączyć dwa czujniki pir, aby animacja zapalacjac sie ledòw byłbym do góry jak wchodzisz po schodach i nadół jak schodzisz 

(edytowany)

Nie musisz podłączać obu pasków do jednego pinu - możesz rozbić to na dwa piny i wtedy tworzysz dwa obiekty w programie, np. pasek_lewy i pasek_prawy; obsługujesz niezależnie prawą i lewą stronę - zakładam, że chcesz po obu stronach schodów paski.

Jeden czujnik na górze, drugi na dole i po wykryciu ruchu załączasz taśmę od diody 0 albo od diody n do 0 (np. od 32 w dół do 0) - nie wiem, ile diod będziesz miał  w pasku.

Nie wiem jakie masz warunki przy schodach, ale u mnie dodałem jeszcze fotorezystor - w dzień oświetlenie schodów jest wyłączone - wystarcza światło dzienne.

Pamiętaj o osobnym zasilaniu dla pasków LED. Nie wiemy też jakie paski LED posiadasz - czy to na bazie WS2812B czy paski RGB i każdy kolor sterowany osobno.

Są gotowe czujniki PIR meblowe w obudowie - takie ja zastosowałem u siebie na schodach.

Przykłady (wybaczcie reklamę firmy - nie znalazłem bez znaku wodnego):

image.thumb.png.b488454e996365cfb1626c1456b2e757.png

image.thumb.png.3c9b16206b1157fdb88ee4b2698b21f1.png

Edytowano przez roz

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.