Skocz do zawartości
STOPER17

FT232RL+ATMEGA8

Pomocna odpowiedź

WITAM SERDECZNIE

Po wykonaniu projektu "czołg na IR" postanowiłem zmienić sam sposób sterowania na coś bardziej zaawansowanego. W tym celu mam zamiar wykorzystać port szeregowy.

Do tego celu zakupiłem moduł usb na bazie FT232RL (TTL) (mam tylko usb do dyspozycji) i wiadomo atmega8.

I standardowo mam taki problem: jak to teraz ze sobą zgrać...

Zacznę od schematu połączenia samej atmegi do mojego modułu:

Czy przy połączeniu szeregowym wymagane jest Vcc dla atmegi? Vcc pobierane jest z usb

__________

Komentarz dodany przez: Treker

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Odpowiedź brzmi: tak, procesor musi być zasilony, ale może być zasilony z USB (ze wszystkimi tego wadami i zaletami). Pamiętaj aby silników nie zasilać z USB.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Tak wiem, że musi być zew. zasilanie. Pytam o to zasilanie do procka, bo ten sam problem poruszyłem na elektrodzie, tam natomiast otrzymałem odp, bym uważał na konwersję sygnałów.Jeżeli wszystko jest w 3,3V będzie ok, inaczej może być kiepsko...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Po co wszystko 3.3V, skoro można brać 5V z USB? Podajesz zdecydowanie za mało informacji, jakie układy podłączasz, itd.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Podaje wszystkie info. Podpinam moduł gotowy kupiony jak na początku pod usb ( podać linka?). Pod ten moduł chcę podpiąć atmege, i dalej w celu edukacyjnych by się nauczyć sterować diody...To wszystko...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mam małe aczkolwiek pozytywne doświadczenie z komunikacją między atmega8 a ft232rl i powiem że działa. Oczywiście musi być w środku bootloader. Do połączenia wystarczy RxD, TxD i masa. Oczywiście to normalne że i ft232 musi być zasilany i atmega również, a z czego je zasilisz to już Twoja sprawa. Ja zasilałem oddzielnie, ft232 był zasilany z USB a atmega przez stabilizator z pakietu Lipo w układzie docelowym.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Bootloader musi być żeby wgrywać programy bez programatora. Do samej komunikacji nie jest potrzebny.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

hmm,widzę że sporo jednak nie wiem;/ Jeżeli mogę skorzystać z waszej wiedzy, to może doprowadzili byście mnie do końcowego efektu? Jak już uda mi się wysterować diody przy tym połączeniu dalej sobie poradzę.

Czyli mam to co mam, i łącze wszystko jak na schemacie. Jak dalej odbywa się sama konfiguracja,za pomocą jakiego programu? Autor modułu poleca Mprog.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Bootloader musi być żeby wgrywać programy bez programatora. Do samej komunikacji nie jest potrzebny.

Tak, tak, oczywiście miałem na myśli taką właśnie komunikację gdzie wgrywa się program. Do zwykłej komunikacji bootloader potrzebny nie jest.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

A skąd pobrać bootloader? Rozumiem że on musi się znaleźć w atmedze by rozpocząć całą zabawę? W sumie nie pisałem co chcę osiągnąć, mianowicie wciskając odpowiedni klawisz załącza się któryś z pinów mojego uC. Typu strzałka w górę uruchamia pind.4

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie musisz mieć botloadera.

[ Dodano: 18-04-2011, 19:17 ]

Nie potrzebujesz go.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

czyli teraz pozostaje tylko odpowiednie skonfigurowanie?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Namieszaliście mu.

Po kolei:

- podłączasz RXD z TXD i vice versa, ale zostawiasz sobie możliwość zamiasy

- podłączasz GND z GND i Vcc z Vcc

- do programowania ATmegi potrzebujesz programator. Jest możliwość wgrania programu z wykorzystaniem linii programowalnych układu ft232, ale to już wyższa szkołą jazdy.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Posiadam też programator do atmegi także spoko 🙂

Wszystko mam już podpięte podłączone 😃

Sterowniki w trakcie ściągnę ze strony producenta do ft232rl

[ Dodano: 19-04-2011, 22:40 ]

Wyczytałem jeszcze że odpowiednim i bezkonfliktowym program niezbędnym do mojej komunikacji jest FT_prog. Gdyby coś ściągnąłem wersje 1.12

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Skoro chcesz sobie pogadać po UARTcie, to wystarczy na początek dowolny terminal, np. PuTTy (maleńki programik,bez instalacji). Ustawiasz port pod którym utworzył się wirtualny COM i wysyłasz ciągi znaków - nie napisałeś w jakim języku programujesz, ale zarówno w bascom jak i C obsługa UART mikrokontrolera nie powinna nastręczać problemów - możesz zawsze skorzystać z gotowych kodów/bibliotek. Piszesz program, który nasłuchuje i odpowiednio reaguje na określone ciągi znaków. Jak wszystko zadziała przez terminal, to chwila moment i możesz napisać sobie aplikację okienkową np. w C++ Builderze, która będzie wysłała to samo w zależności od klikniętego przycisku.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...