Skocz do zawartości

[C] Programowanie nowego procesora


Pomocna odpowiedź

Witam!

Od jakiegoś czasu bawię się w małego elektronika. Do tej pory korzystałem z płytki evb 4.3, która jednak nie za bardzo nadaje się do konstrukcji ruchomych. W związku z tym zakupiłem procesory ATMega 8 i 32. Próbowałem je zaprogramować prostymi przykładami na świecenie diody LED, ale niestety nic nie zyskałem. Dlatego bardzo proszę o pomoc-jeśli znalazłby się ktoś, kto miał do czynienia z nowym procesorem, bardzo bym prosił o instrukcje, jak mam z nim postąpić. Jedyny język jakim jestem w stanie się posługiwać to język C/C++. Z góry dziękuję.

PS. Na goglach i forach spędziłem z bratem 3 tygodnie i nic interesującego nie znalazłem 🙁

W załączniku dodaję schemat z którego korzystałem.

Link to post
Share on other sites

Nie załączyłeś załącznika. Czy na pewno wysłałeś program? Jaki masz programator? Jeśli usb to czy założyłeś zworkę spowalniającą przesyłanie programu? Przeczytaj sobie o mojim problemie może coś w tym temacie znajdziesz. https://www.forbot.pl/forum/topics40/c-problem-z-przeslaniem-programu-vt4816.htm

Link to post
Share on other sites

A na pewno dobrze połączyłeś procesor z programatorem? Co z FUSE'ami? Pisząc, że nic nie zyskałeś nie wiele nam to mówi;) są jakieś błędy podczas programowania czy jedynie procek nie odpowiada?

Link to post
Share on other sites
Na goglach i forach spędziłem z bratem 3 tygodnie i nic interesującego nie znalazłem 🙁

Im bardziej to podkreślasz, tym mniej w to wierzę.

3 tygodnie x 2 osoby, i nie znaleźliście nic interesującego?

Na samej Dioda.pl znajdziesz sporo projektów, o Google, już tylko wspomnę.

Zrób to co koledzy powyżej piszą, ale najpierw przeczytaj to:

http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/fora-dyskusyjne-sa-bardzo-pomocne.html

Link to post
Share on other sites
Do tej pory korzystałem z płytki evb 4.3, która jednak nie za bardzo nadaje się do konstrukcji ruchomych. W związku z tym zakupiłem procesory ATMega 8 i 32. Próbowałem je zaprogramować prostymi przykładami na świecenie diody LED, ale niestety nic nie zyskałem.

Dziś pijąc herbatę ekspresową postanowiłem, że powróżę Ci z tak zwanego szczura. Ogólnie jak już każdy wie, na tym forum jest wielu wróżbitów specjalizujących się w różnych technikach. W wyniku tego wszystkiego dochodzę do wniosku ... Takiego że na 99% coś źle podłączyłeś razem z bratem, skoro na jakimś evb działa, to czemu na innym procku nie działa? A no nie działa bo użytkownik dupa i coś pewno źle połączył. Czym to programujesz? Masz osobny programator? Czy telepatycznie?

A teraz prawidło oczywiste ... jak się postępuje z nowym procesorem. A no pierw trzeba o północy odtańczyć na około niego taniec deszczu, później polać krwią wilkołaka, posypać sproszkowanymi muszymi skrzydełkami odczekać 5 minut, podpiąć do programatora, zaprogramować, odpowiednio wszystko podpiąć i się cieszyć że działa.

Z tym czytaniem u Ciebie i brata, przez te 3 tygodnie, to chyba lekka przesada. Chyba że po chińskich stronach się bujaliście.

  • Lubię! 1
Link to post
Share on other sites

Przepraszam, jeżeli uraziłem kogoś pisząc że pracowałem nad tym trzy tygodnie. Wcale nie napisałem że to było siedzenie po 12 godzin przed kompem bez przerwy! No bez przesady ;/.

Programy w=piszę i kompiluję w programie WinAvr-programuję ANDLoad. Chodzi mi głównie o to, że do Atmegi8 nie mogę znaleźć bootladera. Potrafię czytać, więc nie oczekuję dokładnej instrukcji, ale jak by ktoś rzucił jakiegoś linka, albo polecił książkę, to byłbym wdzięczny.

Link to post
Share on other sites

Gdzie ten schemat i odpowiedz czym programujesz (chodzi tu o programator).

Chodzi mi głównie o to, że do Atmegi8 nie mogę znaleźć bootladera.

Po pierwsze na tym forum jest artykuł o bootloaderach, dla 8 też do tego nawet chyba był niezbędny schemat by to uruchomić. Więc widać jak to CIĘŻKO poszukiwałeś z bratem.

Link to post
Share on other sites
Chodzi mi głównie o to, że do Atmegi8 nie mogę znaleźć bootladera.

Dlaczego uparłeś się na bootloader?! Spróbuj najpierw wgrać jakikolwiek prosty program tradycyjną metodą.

Doczekamy się kiedyś schematu?

Link to post
Share on other sites

OK. Dodałem schemat.

Na razie spróbowałem jeszcze założyć 32 pod podstawkę na płytce evb i na razie działa. Nie wiem tylko dlaczego po podłączeniu wszystkiego tak sam, z tym, że na stykowej nic się nie da zrobić....

Może jakiś błąd na schemacie?

schemat.thumb.jpg.8754640324571b308289ea722020f068.jpg

Link to post
Share on other sites

C8 w AVR-ach jest zbędny.

Reszta schematu OK nie sprawdziłem złącza programatora.

Nie wiem tylko dlaczego po podłączeniu wszystkiego tak sam, z tym, że na stykowej nic się nie da zrobić....

Pokaż dokładne zdjęcia.

Link to post
Share on other sites

Bo z tymi stykowymi jest różnie. U mnie trzeba układ wepchać z dużą siłą co i tak nie gwarantuje nam że układ sobie nie wyskoczy. A drugi problem to jest taki że styki w płytce lubią się wysunąć delikatnie od tego energicznego wpychania układów, a dzięki temu nie styka 🙂. Weź miernik uniwersalny, wetknij układ. Na nóżce układu, tuż przy obudowie podłącz sobie jeden kabel miernika uniwersalnego, ustaw test ciągłości obwodu, jak nie masz to sobie omomierz włącz, a drugi kabelek wetknij w koniec odpowiedniej ścieżki. Też się nie raz nawyzywałem na stykową, ponieważ coś gdzieś nie łączyło choć pozornie wszystko było ok.

Link to post
Share on other sites
Pokaż dokładne zdjęcia.

Czego zdjęci potrzebujesz?

Bo z tymi stykowymi jest różnie. U mnie trzeba układ wepchać z dużą siłą co i tak nie gwarantuje nam że układ sobie nie wyskoczy. A drugi problem to jest taki że styki w płytce lubią się wysunąć delikatnie od tego energicznego wpychania układów, a dzięki temu nie styka 🙂. Weź miernik uniwersalny, wetknij układ. Na nóżce układu, tuż przy obudowie podłącz sobie jeden kabel miernika uniwersalnego, ustaw test ciągłości obwodu, jak nie masz to sobie omomierz włącz, a drugi kabelek wetknij w koniec odpowiedniej ścieżki. Też się nie raz nawyzywałem na stykową, ponieważ coś gdzieś nie łączyło choć pozornie wszystko było ok.

Do tego też już doszedłem 😉

Założyłeś zworkę wolnego programowania na programatorze?
Nie mam żadnej zworki na programatorze FT232R Synchronous BitBang (EvB)
Link to post
Share on other sites

Do zaprogramowania wystarczy, jeśli podłączysz wszystko w najprostszy możliwy sposób (zakładam zasilanie z programatora - USB, albo innego stabilnego źródła zasilania)

Polecam SinaProg, bardzo szybko można dobrać poprawną konfigurację. Opis korzystania w moim artykule:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/programowanie-avr-przy-pomocy-sinaprog-nakladka-na-avrdude-vt3923.htm

Link to post
Share on other sites
Do zaprogramowania wystarczy, jeśli podłączysz wszystko w najprostszy możliwy sposób (zakładam zasilanie z programatora - USB, albo innego stabilnego źródła zasilania) ...

Oczywiście przy takim założeniu szansa, że się uda zaprogramować, jest wielka, jednak radziłbym nie odstępować od zasady filtrowania zasilania nawet (a może przede wszystkim) podczas programowania, bo później ludziska się dziwią, że im się fusbity same poprzestawiały i płacz jest, że trzeba Fusebit Doctor-a budować, by układ odzyskać:

http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/minimalne-podlaczanie-pinow.html

Należy pamiętać, że procesor sam dla siebie zakłócenia na zasilaniu generuje.

Link to post
Share on other sites
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.