Skocz do zawartości
Ikar

[Kurs] BASCOM - lekcja1-wstęp

Pomocna odpowiedź

$regfile = "m8def.dat"

Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.3 , Db5 = Portc.2 , Db6 = Portc.1 , Db7 = Portc.0 , E = Portc.4 , Rs = Portc.5
Cls
Do
Locate 2 , 2
Lcd "abcdefgh"
Loop
End

tu jest kod

Armir miałes racje pomylilem się ale problem nadal ten sam caly czas wyskakuje błądIMG_4d57d91c3fc604491.jpg

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie chcę nic mówić, ale w bascomie support dla usbasp jest co najmniej mierny. Spróbuj avrdude, polecam nakładkę SinaProg.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

konrad1115, a nie masz przypadkiem megi 88 albo pokrewnej?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

jestem trochę zielony w tym temacie to mój pierwszy program nie bardzo wiem o co wam konkretnie chodzi czym się rożni mega 88 od megi 8 Bobby pewnie chodzi ci o programmer w opcjach u mnie jest tylko usbasp

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

A czym różni się fiat 126 od fiata 125?

Mega88 i mega8 to są różne procesory, choć niektóre rzeczy mają wspólne. Niemniej musisz kompilatorowi dać znać, że program jest na megę88, a nie 8.

Poszczególne różnice między nimi poznasz studiując noty obu układów.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

a no tak rzeczywiście uz sprawdziłem na 100% atmega8

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi dokładnie o to co Mihau napisał, dlatego zadałem takie pytanie. Oznaczenie jest napisane na procesorze, jezeli jest to mega 48, 88 lub inna x8 to musisz zmienić regfile.

Ale zaraz zaraz, USBasp + kompilator bascom = musisz chyba uzupełnić pewną linię w zakładce programatora. Z tego co pamiętam tam tez trzeba wpisać odpowiedni procesor. Zrobiłeś to? Wogóle z tego co pamiętam bascom działa z USBasp tylko dzięki AVRdude.

Papatrz na to:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic737159-60.html#3809067

[ Dodano: 13-02-2011, 16:32 ]

Albo to:

http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

chodzi ci pewnie o tą opcje w zakładce chip tak wybrałem atmega 8

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam nakładkę Avrdude-gui. Sam jej używam i nie mam żadnych problemów. A jak będzie błąd, to przynajmniej wyskoczy błąd z avr-dude.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

madik, Avrdude-gui to strasznie złośliwy program 🙂 Potrafi przy losowym uruchomieniu pozmieniać ustawienia domyślne (fuse bity!) tak, że nawet się nie spostrzeżesz, jak będziesz miał zablokowanego proca. Przydarzyło mi się to przed zawodami, w pośpiechu nie sprawdziłem wszystkich pól raz jeszcze...Od tej pory używam i polecam SinaProg. Bobby też się widzę przekonał 🙂

konrad1115, ściągnij sobie SinaProg (wpisz w wyszukiwarce, jest wszystko opisane na forum włącznie z konfiguracją; ew. link w moim podpisie -> dział Artykuły), skompiluj program w BASCOM-AVR i spróbuj wgrać plik wynikowy kompilacji *.hex do procka poprzez SinaProg właśnie.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
madik, Avrdude-gui to strasznie złośliwy program 🙂 Potrafi przy losowym uruchomieniu pozmieniać ustawienia domyślne (fuse bity!) tak, że nawet się nie spostrzeżesz, jak będziesz miał zablokowanego proca. Przydarzyło mi się to przed zawodami, w pośpiechu nie sprawdziłem wszystkich pól raz jeszcze...Od tej pory używam i polecam SinaProg. Bobby też się widzę przekonał 🙂

Mi się to nie zdarzyło i pewnie dlatego tak lubię ten program. Dzięki za info, pomyśle nad tym fantem 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
chodzi ci pewnie o tą opcje w zakładce chip tak wybrałem atmega 8

Widzę że nie przeczytałeś tego co ci wysłałem w linkach.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

przez avrdude próbowałem ale tez błąd

[ Dodano: 15-02-2011, 15:35 ]

NAWYK zrobiłem tak jak pisałeś w artykule w programmer dałem USBasp w drugim nic nie dałem w device atmega8 kliknąłem search i wyskoczył błąd "avrdude: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc"

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
w drugim nic nie dałem

To daj USB. Jak nie wykryje, to poczytaj instrukcję obsługi i sprawdź sterowniki.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

sterowniki są ok ale cały czas nie znajduje usb

[ Dodano: 15-02-2011, 17:05 ]

jest gitara wszystko gra miałem źle zainstalowane stery dzięki wszystkim za pomoc

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...