Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Paweł_1985

Układ L298N + SG 5010 - brak napięcia

Pomocna odpowiedź

Witam

Niedawno zakupiłem układ L298N oraz dwa serwa SG 5010. Po podłączeniu serw do układu L298 serwa stoją w miejscu, a napięcie na nich wynosi 0V. Przy niepodłączonych serwach napięcia wynoszą: 4,2V oraz 5,3V w zależności od kierunku ruchu. Układem L298N steruję za pomocą Atmega16. Wejścia EA podłączone do wyjść Atmegi ustawionych w stan wysoki. Układ zasilam napięciem z pięciu baterii R6. Natomiast do uzyskania napięcia 5V wykorzystuję stabilizator TS2940. Czy ktoś może zetknął się z podobnym problemem?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że serwa są przerobione, układ zmontowany z dodatkowymi elementami (diody, kondensatory filtrujące)? Czy wszystkie piny sterujące masz podłączone do mikrokontrolera?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Serwo przerabiane? Bo jesli tak, to może źle... Jeśli nie przerabiane to L298 zbędny.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Serwo przerobione, przy czym nie usuwałem płytki tylko przewody podłączyłem do płytki w miejscu gdzie przylutowany jest silnik, potencjometr wylutowałem z płytki. Do filtracji napięcia stosuję kondensatory zgodnie z data sheet układu L298N czyli 100nF. Wszystkie piny są podłączone do mikrokontrolera. Jako szybkie diody użyłem diod BYV26E.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Wklej schemat na początek. Nie wiem czy to dobry pomysł zostawiać silnik podpięty do oryginalnej elektroniki serwa i sterować nim spoza niej...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Na stronie "http://hobbyrobotyka.pl/2010/07/serwa-modelarskie-w-robotyce/" znalazłem informację, że: "Niektórzy wolą usunąć płytkę z elektroniką i zostawić sam silnik z dwoma przewodami – oczywiście, można i tak. W moim przypadku silnik jest unieruchomiony płytką, więc jej usunięcie sprawi, że zacznie się obracać. Dodatkowo, stosunkowo łatwo można odwrócić zmiany i przywrócić serwo do pierwotnej funkcjonalności (kwestia zastąpienia blokady np. wciśniętym w plastik na gorąco metalowym pręcikiem)." Dlatego zostawiłem elektronikę. Dodatkowo jak podłączam serwo do napięcia bezpośrednio z baterii to obraca się bez problemu.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ale nie jest to dobrą praktyką. Diabeł siedzi w szczegółach i jedna elektronika serwa może czuć się w takich warunkach dobrze a inna nie. Jeżeli na tej małej płyteczce, w oryginalnym mostku sterującym silnikiem serwa są 4 diody, to one doprowadzą zasilanie które zapodasz na silnik do szyn zasilających elektronikę. To co się wtedy stanie zależy bardzo od projektu tej elektroniki i nie ma jednego, "typowego" zachowania. Gdyby elektronika zwierała silnik, na pewno być to poczuł w prądzie pobieranym z akumulatora.

Napięcie 0V (mierzone na silniku, między jego wyprowadzeniami, tak?) może brać się z tego, że silnik po prostu zwiera swoją małą rezystancją jakieś prądy upływu mostka, który tak naprawdę nie jest wysterowany. Wtedy problem leży w samych sygnałach sterujących, ew. błedach montażowych.

Swoją drogą to kolejny projekt na L298, gdzie silniki zasilane są z kilku woltów. Przecież ten mostek do takich aplikacji kompletnie się nie nadaje.. Sam producent pisze, że maksymalny spadek na mostku może dojść do 4,9V dla prądu 2A. To prawie wszystko czym dysponujesz. Oczywiście dla mniejszego prądu będzie lepiej, ale tylko trochę..

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Ale nie jest to dobrą praktyką. Diabeł siedzi w szczegółach i jedna elektronika serwa może czuć się w takich warunkach dobrze a inna nie. Jeżeli na tej małej płyteczce, w oryginalnym mostku sterującym silnikiem serwa są 4 diody, to one doprowadzą zasilanie które zapodasz na silnik do szyn zasilających elektronikę. To co się wtedy stanie zależy bardzo od projektu tej elektroniki i nie ma jednego, "typowego" zachowania.

Tylko jak podłączam serwo bezpośrednio do zasilania z baterii to wszystko jest ok, więc widocznie elektronika nie ma na to wpływu, choć mogę się mylić.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Wrzucaj schemat i opisz dokładnie warunki testu: oba zasilania mostka, napięcia lub stany logiczne (rzeczywiste a nie takie które wydaje Ci się, że wysyłasz na porty) na wszystkich wejściach mostka i oczywiście napięcie na silniku. Acha i sprawdź jeśli możesz, od jakiego napięcia Twój silnik rusza. Po tym mostku może niewiele zostać.. Masz oporniki (na pinach 1 i 15) do pomiaru prądu czy zwarcia do masy?

"jak podłączam serwo bezpośrednio do zasilania z baterii to wszystko jest ok"

Tak, ten test potwierdza, że przynajmniej silnik będzie się kręcił gdy mostek zapoda mu prawidłowe napięcie i że elektronika serwa nie zwiera silnika. Sprawdzałeś w obie strony? - warto się upewnić.

Przy okazji: stabilizatory low-drop z tranzystorami pnp - a do takich należy wiekowy 2940 mają pewną przykrą cechę. Jeśli zmuszamy je do pracy jako rzeczywisty low-drop, czyli gdy napięcie między wejściem a wyjściem spada poniżej 3-4V, zaczynają brać dużo prądu z zasilania. Tak same z siebie, na własne potrzeby. Tymi potrzebami jest oczywiście głównie wysterowanie ogromnego tranzystora regulacyjnego, który jako ułomny pnp ma bardzo kiepskie wzmocnienie. Ten prąd rośnie wraz z obciążeniem i przy małych mocach wyjściowych nie będzie go (ilościowo) dużo choć i 10% energii baterii "w gwizdek" szkoda. Przy 1A może to być nawet ponad 100mA. Warto czasem spojrzeć na wykres Quiescent Current = f(Load Current), żeby się potem nie zdziwić. Nowsze stabilizatory, oparte na PMOSach nie mają tego problemu. Mają.. inne.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Pomierzyłem napięcia: napięcia podawane z Atmegi16 wynoszą 4,95V, napięcia na wyjściach mostka podałem wyżej w pierwszym poście, na pinach 1 i 15 zgodnie z załączonym schematem mam oporniki 1k. Przy 2V silnik się jeszcze kręci, choć przerywa troszkę.

Tak, ten test potwierdza, że przynajmniej silnik będzie się kręcił gdy mostek zapoda mu prawidłowe napięcie i że elektronika serwa nie zwiera silnika. Sprawdzałeś w obie strony? - warto się upewnić.

W obie strony? Tzn?

Poniżej zamieszczam schematy:

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie chodziło mi o to jakie w ogóle procesor może podawać napięcia do mostka tylko jakie są w tym konkretnym przypadku, gdy silnik ma się wg Ciebie kręcić, a nie kręci. W stanie gdy wszędzie jest 4.95V silnik na pewno nie ruszy.

Oporniki pomiarowe maja zastosowanie gdy jakiś układ te napięcia mierzy. U Ciebie na razie nic z tego nie korzysta ale rozumiem, że w przyszłości będzie? Przez te oporniki płynie cały prąd silnika. Liczyłeś jakie napięcie odłoży się na oporniku 1k (takiego użyłeś? - na schemacie nie widać) przy przepływie 1A czy coś koło tego? Moim zdaniem opornik 1 om będzie i tak dużą stratą energii. Na razie daj zworki. Przez 1k silnik nie zakręci na pewno..

W dwie strony, to znaczy przykładając raz plus zasilania na jeden a raz na drugi biegun silnika "uwikłanego" w niepotrzebną elektronikę serwa.

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie za duże były rezystory podłączone do wyjść 1 i 15, dałem zworki i robot śmiga:)

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

O, to fajnie 🙂

Pamiętaj, że jeśli kiedyś bedziesz chciał do nich wrócić, to napięcie na tych rezystorach nie może być za duże z dwóch powodów:

- "zabierają" napięcie silnikowi a i tak masz mało,
- z danych katalogowych maksymalne Vsens musi być < 2V dla największego prądu jaki będzie płynął np. przy zatrzymaniu silnika.

Co to za robot?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Na początek ma to być robot sterowany za pomocą standardu RC5, nadajnik ma być wyposażony w wybór trzech opcji sterowania robota: joystick, programowanie jazdy oraz program demo. W przyszłości chciałbym rozbudować go o czujniki oraz komunikację radiową.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...