Skocz do zawartości

[STK500] [ATMega8] Problem z podłączeniem/uploadem programu


Pomocna odpowiedź

Dobra tojeszcze spróbuję z stk500 kiedy dokładnie klikasz f8 ? U mnie na laptopie trzeba na początku kliknąć esc by dojść do menu, dopiero potem enter i dopiero f8. Poszukaj na forach dyskusji na temat tego programatora, może coś znajdziesz. Ustawienia baszcoma zmieniasz odpowiednio do stk200/300 oraz stk500 ?

W ogóle udało Ci się wejść w menu po wciśnięciu f8 ?

Link to post
Share on other sites

Klikałem non stop po włączeniu kompa i wyświetliła mi się lista i tam było "uruchom w trybie awaryjnym" itp i wybrałem to co mówiłeś, kliknąłem ENTER i wsio... i lipa :/

Link to post
Share on other sites
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A wogóle go skompilowałeś ? Po uruchomieniu system wykrywa programator ( menadżer urządzeń) ?

Daj screnshota ustawień bascoma.

Wgraj program w ten sposób :

czarny procesorek na górze ( kompilacja) i zielony procesorek na górze ( programowanie)

Postaraj się odpowiadać na każde pytanie - wtedy jest mi łatwiej 😉

Link to post
Share on other sites

Wybacz, muszę teraz zmykać i będę poza domem, ale będę teraz miał ze sobą laptopa i zainstaluję bascoma, avrdude zamiast ponyproga i avr studio 4 i na nich coś spróbuję. Jak zrobię ustawienia to ci wyślę screena.

[ Dodano: 27-07-2012, 12:16 ]

Pójdę o krok dalej. Jest może ktoś w trójmieście kto może mi pomóc? 😋 Niedługo może tam być na parę dni to bym skorzystał z pomocy 😃

Link to post
Share on other sites

Ze znajomym się z tym pomęczyłem i nie naprawiliśmy tego ale doszliśmy do tego że problemem może być to że komputer widzi programator jak urządzenie przenośne (w menedżerze urządzeń) a nie jako podłączony do portu com czyli pewnie to co sugeruje

gohandi
. To może być w tym rzecz. Powiedział że prawdopodobnie jest źle zainstalowany sterownik... ale jest przecież tylko jeden sterownik dostępny na stronie producenta... Ktoś wie jak temu zaradzić?

[ Dodano: 28-07-2012, 22:05 ]

Oczywiście najpierw kompilowałem a później ten zielony. I powyżej masz screen ustawień programatora w bascomie. A na dole screen menedżera urządzeń.

Link to post
Share on other sites

Próbowałeś na innych komputerach ? Ściągałeś już powyższego bascoma ? Próbowałeś z native driversami i f8 naraz ? Jaki komunikat wyskakuje w bascomie podczas próby programowania ?

Link to post
Share on other sites

Tak... Próbowałem na laptopie (też windows 7) zrobiłem to wszystko i jest to samo czyli po wciśnięciu wyskakuje czarne okienko i jest na nim napisane "could not connect to 'cośtam' ". Jeszcze spróbuję to zrobić na jeszcze innym laptopie ale z windows xp i zobaczymy. Zastanawiałem się nad kupnem tańszego programatora z nadzieję że przysporzy mniej problemów ale z drugiej strony zrobiłem przecież programator pod LPT i też mi to gówno dało...

Mieszka ktoś z was w 3-mieście kto mógłbym to zobaczyć z bliska? Gdzieś za tydzień-dwa prawdopodobnie tam będę

Link to post
Share on other sites

Pierwszą rzeczną jaką musisz zrobić to zmusić Multitool do działania, czyli żeby był wykrywany w zakładce porty a nie urządzenia przenośne. Jeśli Ci się to już uda to ściągnij sobie avrdude. Jest to program konsolowy dzięki któremu możesz zrobić bardzo dużo ale nas będzie interesowało odczytanie sygnatury uC. Jeśli nie uda Ci się zmusić Multitool'a do działania skontaktuj się z producentem, a na pewno Ci pomoże. Spytam profilaktycznie, przeczytałeś temat z forum producenta, który Ci podrzuciłem?

Link to post
Share on other sites

Tak czytałem tamten temat... Skończył się tak: "Nie wiem o co chodziło, ale dziś po którymś resecie komputera i którymś wgraniu najnowszego softu programator ruszył i działa OK.

Jednak problem pozostaje tajemniczy i może ktoś się podzieli jak go rozpracować. "

Dużo mi to nie daje. Kupię chyba ten tańszy programator i zobaczę jak będzie z nim, bo do tamtego chyba nawet jakaś płytka jest.

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.