Skocz do zawartości

Pwm i atmega8


Pomocna odpowiedź

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

dafia, może jeszcze mamy zlutować Ci płytkę i zaprogramować robota? Okaż trochę szacunku, nikt tutaj nie będzie myślał za Ciebie, masz przecież odpowiedź podaną na tacy a tego nie dostrzegasz. Skoro to Twój pierwszy raz z elektroniką to spróbuj zapoznać się z podstawami i odpowiednim podejściem, dobre nawyki warto wykształcać od początku.

Link to post
Share on other sites
Chcę tylko wiedzieć który pin będzie zliczał impulsy. I proszę bez linków tylko napisać który to pin

Nie no panowie zlitujmy się nad gościem.

Toż to aż 2 strona pdf'a. Nie dotarł do niej.

Masz bracie i nie zaniżaj już poziomu forum

D4

Link to post
Share on other sites

ostatnie pytanie i już was nie będę męczył

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 10000000

Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.5 , Db5 = Portd.6 , Db6 = Portd.7 , Db7 = Portb.0 , E = Portc.0 , Rs = Portc.2
'Config Lcd = 16 * 1
'Config Lcdbus = 4

Config Timer0 = Counter , Edge = Rising

Dim Wynik As Long

Enable Timer0
enable  INT0

Do

Timer0 = 0
Start Timer0
Wait 1
Stop Timer0



Wynik = Timer0 * 60

Cls 
Lcd Wynik


Loop

impulsy wychodzą z obrotomierza w samochodzie przez L780SCV i nie działa zliczanie ani na koncówce T0 anie na IN0. Pokazuje 0 albo jakieś głupoty.

Błąd jest w programie czy w raczej w konstrukcji?

Link to post
Share on other sites

Dzien dobry wszystkim.

To zdaje się jest dział dla początkujących więc chyba nie można zaniżyć poziomu. Timer0 w atmega8 nie ma powiązania z żadnym pinem zewnętrznym. Zliczanie sygnałów zewnętrznych można dokonać przez przerwania zewnętrzne INT0 lub INT1 lub ICP związany z Timer1 ew. pooling dowolnego wejścia.

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.