Skocz do zawartości
Nawyk

[Kurs] Przepis na robota - Minisumo dla każdego - część 3

Pomocna odpowiedź

Tak, jedna dioda powinna świecić.

Nie podłączałeś go wcześniej w inny sposób? Tak dla testów/zabawy?

Na pewno dobrze polutowałeś przewody do czujnika? Podziel się zdjęciem.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie zrozumieliśmy się. Prosiłem o zdjęcie lutów.

Zmierz napięcie na wyjściu czujnika (sygnał wyjściowy), poruszaj przed nim ręką i sprawdź czy mierzona wartość się zmienia.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Zostało zdefiniowane, że sharp nie działa wypiąłem go i podłączyłem do innego zasilania. Sharp nie świeci pod telefonem. Możliwe, że go wcześniej przepaliłem ponieważ jest to już moja trzecia płytka a na poprzedniej były zwarcia. Dziękuję za pomoc

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Nigdy go wcześniej nie podłączałem.
Tylko dziwne bo kupiony świeżo z Botlandu :/
Sharp nie świeci pod telefonem. Możliwe, że go wcześniej przepaliłem ponieważ jest to już moja trzecia płytka a na poprzedniej były zwarcia.

Gubisz się w zeznaniach 😋

Apel do wszystkich piszących z prośbą: Jeśli opisujesz problem i chcesz aby ktoś Ci pomógł to pisz prawdę. Chcemy Ci pomóc i każda zatajona informacja przeszkadza w tej pomocy.

Sorry za offtop.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście moje niedomówienie chodziło mi o to, że był on tylko przyklejony i wlutowany do płytki ale nigdy nie sprawdzany ponieważ na pierwszych dwóch płytkach były zwarcia na programatorze i tylko tym się zajmowałem przez co było dużo innych przyczyn gdzie coś nie działało. Dopiero teraz dochodząc do tego momentu w którym jestem ostatnim czynnikiem z którym jest coś nie tak to Sharp. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam !!!

Nie działają mi czujniki lini. Z wyjścia mam 2 V na białym a 5 na czarnej lini. Dioda nie zapala się Zmieniałem const linia i nic. Pozostałe programy testowe działają Co może być nie tak ?

Rozwiązane Trzeba zmienić rezystory polaryzujące w czujnikach optycznych R4 i R5 na 20 k

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Witam, mamy problem, SinaProg nie wykrywa atmegi, napięcie na pinach jest ok. 5 V, W czym może być problem? Mamy nowy programator i nową atmegę.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

qbeczek, jaki konkretnie błąd otrzymałeś? Zainstalowałeś odpowiednie sterowniki, sprawdziłeś 10 razy połączenia 🙂?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Połączenia sprawdzone, wydaje mi się, że wszystko jest ok.

W SinaProg wyskakuje błąd rc=-1

Zainstalowałem MKAvrcalutor a tam pojawia się komunikat w konsoli:

Nazwa "avrdude.exe" nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.

Próbowałem zainstalowac avrdude lecz z marnym skutkiem. A i to samo w IOS, windows XP i 7, 10, już różne sprzęty odpalałem i dalej to samo. Sterowniki instalowałem, a może być cos w tym, ze mam programator USBAsp?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Podpięcie pod układ baterii 9V spowoduje uszkodzenie podzespołów?

Mam w domu nową baterię,która poniewiera się po szufladach i chciałbym ją wykorzystać.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...