Skocz do zawartości
jakub307

układ waldka

Pomocna odpowiedź

witam 🙂 jestem początkujący w tej branży 🙂 czytałem już tyle na ten temat ze potrafię odczytywać znaczną część układów lecz do szczęścia nie jest mi potrzebna tylko teoria .... 🙂 mam pytanko. Otóż zamówiłem odpowiednie części i złożyłem na płytce uniwersalnej waldka 🙂 nie jestem tylko pewien czy prądbędzie odpowiednio przepływał gdyż na razie nie chce go lutować. odizolowałem kabelki i zrobiłem odpowiedni układ nie jestem jednak pewien czy jak po prostu skręciłem tymczasowo fototranzystor z rezystorem i czy jak po prostu przełożyłem przez dziórki miedziane kable to czy będzie działać ?? Bo jak pewnie wszyscy wiedza tu jest coś takiego jak emalia 🙂 jeśli nie będzie działać to czy da się to zrobić tymczasowo bez lutowania ?? (schemat wziołem z waszego tematu "od żółto dzioba...." za który jestem autorowi bardzo wdzięczny 🙂)

no i oczywiście obrazek 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Przewody w izolacji z tworzywa nie są już pokrywane emalią, ale samo włożenie go w dziurkę w laminacie nie spowoduje przepływu prądu, między innymi dlatego, że płytki uniwersalne nie mają metalizowanych otworów. Musisz albo polutować te przewody i elementy, albo gdybyś robił "na pająka" mógłbyś poskręcać nóżki elementów razem. Inna sprawa, że niepewne połączenia (złe luty, czy źle skręcone przewody) powodują tylko problemy, możesz np. spalić układ czy jakieś jego wejście. Lepiej zrobić od razu poprawnie, a w razie błędów zawsze możesz wziąć odsysacz i z jego pomocą wylutować błędnie połączony element.

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc 🙂 a co do fototranzystora z rezystorem to wystarczy "dobrze skręcić" ?? świetnie 🙂 to połączę te kabelki z paskami miedzi na laminacie na nim jest emalia prawda ?? ja zedrę 🙂 zobaczymy 😋 jak coś to nie było to takie drogie znowu 🙂 układ l293D tylko 4 zł a tak wszystko tańsze 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

nie musisz nic zdzierać. To, co jest na paskach miedzi, zostaw. A jak nie chcesz bawić się lutowanie prototypów, zakup sobie takie ciekawe ustrojstwo, jakim jest płytka stykowa.

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

a ja ci radze zabrac sie za oryginalny projekt "Waldek Światłołubek" na jednej z podstron. Sam zrobilem jeden taki układ zgodnie ze schematem i było wszystko ok a też jestem początkujący 🙂 nie bój sie jak coś padnie 😃 przynajmniej bedziesz wiedzial co zrobiles zle i nie zrobisz tego nastepnym razem 😅 A i postaraj sie zrobic to na normalnej płytce Ja zaprogramowałem wszystko w Eaglu razem z funkcją Auto (łączy elementy ze ścieżkami tak jak na schemacie zrobionym wcześniej) i wszystko wyszło pięknie 😎😅

Tu masz link z demonstracją mojej pracy razem ze schematem i obrazem płytki 🙂

https://www.forbot.pl/forum/viewtopic.php?t=1651

A tu oryginalnego światłolubka skonstruowanego przez uzytkownika Jamtex również ze schematem i płytką.

https://www.forbot.pl/forum/topics7/jednoukladowy-swiatlolubek-vt850.htm

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

a tak n»działać ?? bo prąd przepływa ale silniki nie chodzą a działają sprawdzałem 😋 co może być złe ;>?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

musiał byś podać więcej szczegółów, najlepiej dodaj zdjęcia płytki. Nikt tutaj wróżką nie jest...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

jedyne zdjęcie jakie wychodzi to to u góry 😋 na początku wydawało mi się że fototranzystory są złe bo inny model troszkę mam ale dla próby zwykłym kabelkiem je ominąłem i dalej silniczki mnie nie działają wszystkie ścieżki są raczej dobre jest tak połączone jak u samej góry tylko zlutowane podłączone do zasilacza 4,5 v i nic nie działa czy to sprawka tego l293d ??

-------------

poprawiłem reszta to sprawa firefoxa 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jeśli złożysz zgodnie ze schematem to zadziała.

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

chinka dziwna sprawa z tym 🙂 mam wszystko zgodnie ze schematem sprawdziłem nawet czy czasami tych paków z miedzi nie połączyłem cyną przy lutowaniu tylko że jak włączam/włanczam to to silniki się nie uruchamiają próbowałem sprawdzić czy to fototranzystory ale i tak nie działało nie rozumiem w ogóle gdzie zrobiłem błąd a i jeszcze jamtex pisze że schemat jest zły 🙂 a złożone jest tak jak na rysunku powyżej :> to źle ??

__________

Komentarz dodany przez: Sabre

Nie ma takiego słowa jak włanczam!

[ Dodano: 27 Lut 09 01:15 ]

a tu jeszcze 2 zdjęcia :)

sory za tę nachalność ale chciałbym to odpalić 🙂 i dziękuję za waszą cierpliwość do mnie 🙂 podziwiam was 😋

[ Dodano: 27 Lut 09 01:17 ]

(wyciągnołem układ do zdjęcia)

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Wypnij/wylutuj fototranzystory i podłącz bezpośrednio pod "+" (zgodnie z schematem) R1 lub R2 i co działa ?

A teraz podepnij R1 lub R2 pod "-" (zgodnie z moim schematem) i jak ?

Temat był już "wałkowany" kilkakrotnie...

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

na rysunku co prawda nie wyraźnie ale widać że fototranzystor jest spiętyu (zlutowany) z rezystorem i podpięty do plusa a z 2 strony do układu tak jak na schemacie więc powinno chyba działać no nie ??

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
na rysunku co prawda nie wyraźnie ale widać że fototranzystor jest spiętyu (zlutowany) z rezystorem i podpięty do plusa a z 2 strony do układu tak jak na schemacie więc powinno chyba działać no nie ??

Nie, nie powinno to działać. Fototranzystor powinien być podpięty do "-" minusa.

Zrobiłeś testy o które prosiłem ?

Tutaj masz poprawny schemat.

Dalej ciągniesz wątek, a wystarczy zobaczyć do mojego tematu czy też tematu kolegi który wykonał światłolubka wg mojego schematu.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...