Skocz do zawartości
Komentator

Kurs Arduino - #3 - UART (komunikacja z PC), zmienne

Pomocna odpowiedź

Witam. Tak trochę odbiegając od tematu może ktoś podpowie. Mam następujący problem, ja pisząc jakiś program używam liter np."ś" , "ć" samoczynnie wyskakuje mi okienko zapisywania zmian i od razu  następuje sprawdzanie kodu. Jes to dość irytujące a ja nie wiem gdzie szukać rozwiązania sytuacji (może jakieś ustawienia)? Miał kto podobny problem?

 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Arduino IDE ma przypisane skróty klawiszowe pod alt+s czy alt+c. Trzeba by je zmienić (nie wiem czy się da), nie używać polskich znaków lub zmienić program do edycji kodu a do Arduino IDE tylko go wklejać. Ja używam ostatniej opcji a kody pisze w Visual Studio. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Tu masz odpowiedź. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, BHBmacieg napisał:

zmienić program do edycji kodu a do Arduino IDE tylko go wklejać

albo zajrzeć do instrukcji obsługi Arduino IDE i w preferencjach włączyć "użyj zewnętrznego edytora" (samo się wklei).

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Vova napisał:

Tak trochę odbiegając od tematu może ktoś podpowie. Mam następujący problem, ja pisząc jakiś program używam liter np."ś" , "ć" samoczynnie wyskakuje mi okienko zapisywania zmian i od razu  następuje sprawdzanie kodu.

Wiem, że to mało eleganckie rozwiązanie, ale trzeba też zaznaczyć, że raczej nikt się nie obrazi, jeśli nie będziesz używał znaków diakrytycznych w komentarzach (bo rozumiem, że wtedy pojawia się ten problem) 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem do czego służy "else if" czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

To takie trochę mylące.

Podstawowa konstrukcja "if/else" to:

if (coś) rób_coś_tam; else rób_coś_innego;

Ponieważ to "rób coś innego" może być również "if" lub "if/else" wyglądać to może tak:
 

if (coś) rób_coś_tam; else {
	if (coś_innego) rób_jeszcze_coś_innego;
}

Jako że nawiasy klamrowe nie są w tym przypadku konieczne, konstrukcja skraca się do:

if (coś) rób_coś_tam; else if (coś_innego) rób_jeszcze_coś_innego;

Jak widać nie ma czegoś takiego jak "else if" - to po prostu zbitka dwóch zdań.

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@BarteQxQ pytałeś do czego służy, generalnie chyba do tego by nie dawać prockowi za dużo roboty. 

Możesz wszystkie warunki zrobić na if, ale wtedy procek będzie je wszystkie sprawdzał, nawet wtedy kiedy pozytywny wynik warunku pierwszego if-a, wyklucza pozytywny wynik warunku w następnych if-ach. 

Wyobraź sobie sytuację, że sprawdzasz co naciśnięto na klawiaturze numerycznej... 

if(klaw==1){}

if(klaw==2){}

if(klaw==3){}

itd. 

to nawet jeśli będzie wciśnięta "2" to procek i tak będzie sprawdzał do ostatniej cyfry, po kolei sprawdzi każdego ifa do końca. 

Ale jeśli zrobisz

if(klaw==1){}

else if(klaw==2){}

else if(klaw==3){}

itd

to procek będzie sprawdzał warunki do czasu aż znajdzie zwracający prawdę i wtedy resztę else if pominie. 

Przy dużej ilości else if, lepiej zainteresować się funkcją switch()... 

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...