Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #5 - PWM, serwomechanizmy, biblioteki


Pomocna odpowiedź

Witam,

To jest mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wyrozumiałość 🙂

Otóż przy wykonywaniu części PWM natknąłem się na taką jedną rzecz, która nie daje mi spokoju, przy modyfikacji zadania 5.1, a ściślej do skrócenia kodu do następującego fragmentu:

#define diodaPIN 3

int wypelnienie = 0;
int zmiana = 5;

void setup() {
pinMode(diodaPIN, OUTPUT);//Konfiguracja pinu jako wyjścia 
}

void loop() {
analogWrite(diodaPIN, wypelnienie); //Generujemy sygnał o zadanym wypełnieniu

wypelnienie=wypelnienie+zmiana;

delay(50); //Małe opóźnienie, aby efekt był widoczny
}

Program nadal działa, nie rozumiem dlaczego, skoro wartość wypełnienia jest powiększana cały czas o 5, i nie ma warunku gdzie powracamy do początku. Dioda zachowuje się identycznie jak przy oryginalnym programie.

Link to post
Share on other sites

RAV511, zerknij do informacji o zmiennych. Każda ma pewną swoją pojemność maksymalną. Po jej przekroczeniu zmienna przyjmuje swoją najmniejszą możliwą wartość. Wyświetl sobie przez UART wartość zmiennej "wypełnienie", to lepiej zaobserwujesz to zjawisko.

Link to post
Share on other sites

Witam

Trochę odgrzewam temat jednak mój 10 letni syn dostał zestaw Arduino Uno na mikołaja więc korzystając z tego poradnika obaj próbujemy się nauczyć jego obsługi i programowania. Doszliśmy właśnie do "Serwomechanizm w praktyce" do którego nam brakuje stabilizator LM7805 oraz diod filtrujących. Stabilizator to nie problem jednak nie bardzo wiem jakie mają mieć parametry te diody. Bardzo bym prosił o info bo nawet próbowałem sprawdzić jakie Państwo sprzedajecie razem w zestawach startowych jednak takowych w nich nie zauważyłem.

Link to post
Share on other sites
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Lofi_Toys, jeśli w zestawie brakowało jakiś elementów to proszę zgłosić się do dystrybutora - Botlandu, na pewno doślą odpowiednie podzespoły 🙂

PS zapewne chodzi o kondensatory filtrujące, a nie diody 🙂

Link to post
Share on other sites

Problem w tym że mój syn dostał zestaw z innej firmy. Jednak przeglądając spis zawartości zestawów Botlandu także nie zauważyłem takowych kondensatorów które są użyte w ćwiczeniu.

Ktoś tu pytał na pierwszej stronie czy mają to być kondensatory 100nF tylko nie jestem elektronikiem i nie jestem pewien czy to ma być 100 nanoFarad ?

Link to post
Share on other sites

Wszystko bajka zarowno ta jak i poprzednie lekcje(do reszty jeszcze mi daleko 😃) Jesli chodzi o PWM to nie moglem zlokalizowac w tej czesci kusry informacji jak zmieniac czestotliwosc, z tego co wyczytalem w internecie funkcja analogWrite() ustala wartosc czestotliwosci na 490Hz a istnieje moze inna funkncja badz przelicznik dzieki ktoremy bedzie mozna ja wprowadzic?(pytam bo troche przerobilem powyzszy program i zrobilem pwma tegulowanego potencjometrem) Jeli ktos ma czas to prosze o wsparcie 🙂

Link to post
Share on other sites

Problem w tym, że analogWrite() jest dość ściśle powiązane z innymi mechanizmami czasowymi w Arduino i zmiana jej podstawy czasu rozwali kilka innych rzeczy. Natomiast w bardzo prosty sposób możesz generować prawie dowolne częstotliwości i wypełnienia PWM bezpośrednio za pomocą timerów sprzętowych. System Arduino zawłaszcza sobie timer 0, ale zostaje Ci jeszcze nr 1 i 2 - i to tylko w procesorze ATmega328 (UNO itp). Wszystkie płytki MEGA oparte na większych procesorach mają tych timerów jeszcze więcej. Jesteś co prawda wtedy uwiązany tylko do pewnych konkretnych pinów (zwróć na to uwagę w opisie), ale zwykle nie jest to problem.

Biblioteka obsługująca np. timer 1 ma dużo ciekawych funkcji, w szczególności pwm(pin, duty, period). Poczytaj tu:

http://playground.arduino.cc/Code/Timer1

  • Lubię! 1
Link to post
Share on other sites

Albo byly mega łatwe albo juz coś pojmuję 🙂

5.4

#include <Servo.h>

Servo ser1;
int pozycja = 0;
int zmienna = 5;
int czas = 10;
String dane = "";
int dane_int = 0;
int s1 = 0;

void setup() {
 ser1.attach(3);
 Serial.begin(9600);

}

void loop() {
 if ( s1 == 0) {
   Serial.print(" Podaj cyfre od 0 do 180 ");
   s1 = 1;
 }

 if (Serial.available() > 0) {
   dane = Serial.readStringUntil('\n');
   dane_int = dane.toInt();
   if (dane_int < 0)
   { Serial.print ("Niewlasciwe DANE !!!");
     dane_int = 0;
     delay(1000);
   } else {
     if (dane_int > 180) {
       Serial.print ("Niewlasciwe DANE !!!");
       dane_int = 0;
       delay(1000);
     }
   }
   ser1.write(dane_int);
   delay(3000);
   s1 = 0;
   dane_int = 0;
   ser1.write(dane_int);
   delay(1000);
 }
}

5.5

#include <Servo.h>                    // Biblioteka Serwo

Servo ser1; 
int dane = 0;

void setup() {
 ser1.attach(3);                     // przypisanie ser1 do 3 Pinu
}
void loop() {
 dane = analogRead(A0);              //odczyt danych z portu analogowego A0
 dane = map(dane, 0, 1023, 0, 180);  //zamiana ich na wartosci od 0 do 180
 ser1.write(dane);                   //przypisanie ich do serwa
}
Link to post
Share on other sites

RossiQ, jeśli chodzi o program do zadania 5.4, to zabrakło komentarzy 😉

Poprawiłbym też kilka rzeczy w zapisie, zamiast takiego formatowania:

  if (dane_int < 0) 
   { Serial.print ("Niewlasciwe DANE !!!"); 
     dane_int = 0; 
     delay(1000); 
   }

Lepiej byłoby zrobić tak:

    if (dane_int < 0) {
     Serial.print ("Niewlasciwe DANE !!!"); 
     dane_int = 0; 
     delay(1000); 
   }

Inaczej podczas edycji/kopiowania programu można łatwo "wstrzyknąć" sobie coś między if'a, a blok kodu, który ma być wykonywany po spełnieniu warunku.

Po drugie, zamiast:

    } else { 
     if (dane_int > 180) { 
       Serial.print ("Niewlasciwe DANE !!!"); 
       dane_int = 0; 
       delay(1000); 
     } 
   } 

Można zrobić od razu:

    } else if (dane_int > 180) { 
       Serial.print ("Niewlasciwe DANE !!!"); 
       dane_int = 0; 
       delay(1000); 
   } 

W dalszej części kursu pokazane są informacje na temat łączenia warunków, więc wtedy oba warunki będziesz mógł zmieścić w jednym if'ie.

W przypadku zadania 5.5 wszystko wygląda dobrze. Ewentualnie można przyczepić się do nazwy zmiennej "dane", bo nie mówi ona zbyt wiele o przechowywanej informacji. Jednak wszystkie mojego uwagi to tylko kosmetyka, ogólnie poszło Ci dobrze 🙂 Powodzenia w dalszej nauce!

Link to post
Share on other sites

Czesc!

To moj pierwszy post na forum. Ostatnio zaczalem kurs Arduino, oto moj kod do zadania 5.4. Co moznaby jeszcze poprawic?

#include <Servo.h> //biblioteka odpowiedzialna za serwa
Servo serwo; //tworzymy obiekt odwolujacy sie do serwa
String pozycja; // pozycja wpisana przez uzytkownika
int pozycjaInt = 0; //przerobiona na zmienna int

void setup() {
 serwo.attach(9); //Serwo podlaczone do pinu 9
 Serial.begin(9600);
 serwo.write(180);
 delay(300);
 Serial.println("Aby ustawic serwo prosze podac liczbe z zakresu od 0 do 180");
}

void loop() {
 while (!Serial) delay(10); //czekamy na otwarcie monitora
 while (Serial.available() == 0); //czekamy na podanie liczby
 pozycja = Serial.readStringUntil('/n');
 pozycjaInt = pozycja.toInt(); //Zamiana string na int
 obrot(); //funkcja obracajaca serwem

}

funkcja obrot()

void obrot()
{
if (pozycjaInt >= 0 && pozycjaInt <= 180)
{
   serwo.write(pozycjaInt);
 delay(200);
 Serial.println("Serwo w pozycji: ");
 Serial.println(pozycjaInt);
}
else
{
 Serial.println("Podano niewlasciwa wartosc. Prosze podac wartosc z zakresu 0-180");
}
}
Link to post
Share on other sites

Zielak_, witam na forum 🙂

Jeśli chcesz czekać na start transmisji (while (!Serial) delay(10);), to wystarczy zrobić to raz, czyli w funkcji setup, nie trzeba powtarzać tego w każdym obiegu pętli loop. W przypadku funkcji obrot() polecałbym poprawić formatowanie - głównie wcięcia nawiasów, bo w tej chwili się zlewają. Poza tym wygląda dobrze 🙂

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.