Itap88 3 19 listopada Witam. Mam problem z serwomechanizmem z zestawu. Po pewnym czasie działania serwa odłączyłem przewód sterujący wychyleniem od Arduino. Później na pewien czas zostawiłem układ na biurku. Gdy przypomniałem sobie o tym, że nie odłączyłem zasilania, podłączyłem odłączony wcześniej przewód do tego samego pinu. I tu zaczął się problem. Serwo wyraźnie próbuje się przemieścić, jednak tkwi w pozycji 180, a gdy każę mu wychylić się na pozycję 0, to nic nie robi. Cytuj Udostępnij ten post Link to post Share on other sites
Treker 1723 20 listopada @Itap88 czy po resecie zasilania problem nie ustąpił? Zobacz czy nic fizycznie nie blokuje ruchu orczyka. Możesz też na odłączonym serwie ręcznie przekręcić orczyk, ale zrób to bardzo delikatnie, aby nie połamać zębatek. Sprawdź czy to nie rozwiąże problemu 1 Cytuj Udostępnij ten post Link to post Share on other sites
Itap88 3 20 listopada Rzeczywiście, reset zasilania naprawił problem. Dziękuję. Cytuj Udostępnij ten post Link to post Share on other sites