Skocz do zawartości
Komentator

Kurs elektroniki II - #10 - przetwornice impulsowe

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Witam. 

Mam pytanie odnośnie podlączenia USB, na schemacie widać że wyjścia 2 i 3 są nie podłączone a na zdjeciu ułożonego układu są tam wpięte kondensatory ? Może warto zamieścić schemat samego gniazda USB (opis wyprowadzień )? U mnie po podlączeniu według schematu nie telefon się nie ładował!  Dopiero po zwarciu pinów 2 i 3 ładowarka zadziałała...  

Edytowano przez Vova

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Vova napisał:

Mam pytanie odnośnie podlączenia USB, na schemacie widać że wyjścia 2 i 3 są nie podłączone a na zdjeciu ułożonego układu są tam wpięte kondensatory ?

Oj, nie. Na pewno nie ma tam wpiętych kondensatorów. Układ został złożony tak jak na schemacie. Kondensatory podłączone są do skrajnych pinów, czyli 1 i 4. przyjrzyj się na zdjęciach, widać na nich gdzie dokładnie idą nóżki tych elementów.

Jeśli chodzi o piny środkowe to specjalnie ich "nie ruszaliśmy", ponieważ większość telefonów powinna ładować się (przynajmniej małym prądem) przy takim podłączeniu. Nowsze telefony mogą wymagać np. rezystorów na liniach danych.  Ciężko tutaj jednak o jedną, złotą poradę, która sprawdzi się u każdego. W artykule opisaliśmy więc najbezpieczniejszą wersję. Jeśli komuś ona nie zadziała to zachęcam do opisywania swojego problemu w komentarzach - będziemy doradzać  konkretne rozwiązania. Ciesz się jednak, że Tobie udało się uruchomić układ we własnym zakresie 🙂 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Hej, dzięki za kurs, mam 3 pytania odnośnie przetwornicy i układu z diodami:

1. Raz zapomniałem podłączyć drugiej nóżki przetwornicy do masy, co się wtedy działo w układzie, czy mogła się uszkodzić?

2. Przetwornica czasami piszczy/syczy, czy to normalne?

3. Przy dwóch świecących diodach multimetr pokazuje 4.1V, chyba że wcisnę switch to jest między 4.9V a 5.15V. Przy jednej diodzie jest 5.15 niezależnie od ilości włączonych switchy. Czy te 4.1V oznacza, że coś jest nie tak z przetwornicą? Co by się stało jak bym na wyjściu dał dwie niebieskie diody 3V każda?
Koszyk daje napięcie 6.2V.

Dzięki.

Edytowano przez hoohser

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@hoohser witam na forum 🙂 Z tego co widzę nie masz zarejestrowanego zestawu do tego kursu. Powiedz więc coś na temat sprzętu, na którym wykonujesz ćwiczenia. Czy masz dokładnie te same układy, które są w zestawach?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Treker  Mam wasz zestaw, a nawet 3. Zapomniałem że rejestrowałem je na innego maila, bo to było w grudniu zeszłego roku, wieczorem mogę wrzucić z tamtego konta jak znajdę ze zdjęciem 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)
Dnia 6.10.2019 o 21:00, hoohser napisał:

Co by się stało jak bym na wyjściu dał dwie niebieskie diody 3V każda?

Przy 6V zasilania powinieneś zgodnie z charakterystyką osiągnąć maksymalny prąd jaki ta przetwornica może oddać, czyli jeżeli jest sprawna to nic się nie stanie. Dla testu możesz na chwilę obciążyć ją rezystorem np. 100R i z prawa ohma wyliczyć jaki powinien popłynąć prąd. Przetwornica w trybie obniżającym nie powinna działać bez obciążania.

Możliwe że baterie są wyczerpane. Zrób np eksperyment. Multimetrem sprawdź pobór prądu (pomiędzy baterią a przetwornicą), w sytuacji gdy na wyjściu przetwornicy jest wyraźnie za niskie napięcie < ~4,7V. Następnie odłącz przetwornicę i spróbuj obciążyć same baterie czymś przez co popłynie większy prąd, np kilkoma diodami led oczywiście z odpowiednimi rezystorami, albo samym rezystorem ale nie za długo żeby się nie rozgrzał.

Jeżeli w tym drugim połączeniu popłynie większy prąd to i napięcie na bateriach nie będzie spadać to są ok, a przetwornica raczej nie.

Edytowano przez Gieneq

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Gieneq @Treker Bateria daje napięcie 6.22V, z rezystorem 100R zgodnie z prawem ohma dało to 59mA. Natomiast między baterią a przetwornicą jest około 18mA 30mA i 40mA dla sytuacji 1 2 i 3 które opiszę poniżej.

1. Układ z kursu po podłączeniu, na wyjściu przetwornicy daje około 1.5V (zmienia się mniej więcej między 1.2 a 1.6).

2. Po wciśnięciu i puszczeniu switcha zapalają się diody i napięcie na wyjściu utrzymuje się w okolicy 4V.

3. Przy wciśniętym switchu jest 4.9V.

Działanie obniżania napięcia wydaje się być ok, bo dla wejścia 9V na wyjściu jest 5.15V zarówno przy jednej jak i dwóch diodach (+ rezystory 330R) tylko z tym podwyższaniem jest coś nie tak. Załączam też zdjęcia do 1 2 i 3.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, hoohsers napisał:

zgodnie z prawem ohma dało to 59mA

To jest to co zmierzyłeś? W takim razie musi być coś nie tak z przetwornicą, bo to że przed i po wciśnięciu przycisku jest jakaś "pamięć" to już nie jest zbyt dobrze.

  • Ewentualnie może kabelki nie zwierają w jakimś miejscu. 
  • Sprawdź jakie napięcie jest na wejściu przetwornicy - w punkcie styku ostatniej diody i wejściowej nóżki przetwornicy. 
  • Możesz też sprawdzić na innym zasilaniu, jeżeli masz. Potrzebne jest minimum 2,7V, to może 2-3 baterie AA/AAA.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Gieneq 59mA to natężenie które zmierzyłem dla samej baterii i rezystora 100R. Zwarcia raczej nie ma bo składałem ten układ już 3 razy i efekt jest zawsze taki sam. Na wejściu napięcia nie mierzyłem ale sprawdzałem diody i biorą po 0,75V co daje około 3,2V na wejściu czyli 0,5V ponad wymagane minimum.
Koszyk chyba nie działa jak nie ma wszystkich 4 baterii? Musiałbym jakiś drucik znaleźć żeby dwie baterie połączyć ze sobą.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

W moim przypadku w układzie z przyciskami przetwornica na wyjściu miała 5.09V i każdy wciśnięty przycisk podnosił tą wartość o 0,01V do maksymalnie 5,13 przy zwartych wszystkich 4 diodach.

Mój telefon pobierał z gniazda USB prąd ok 170 mA mierzone na zakresie do 200 mA, natomiast po zmianie zakresu do 10 A miernik wyświetlał 0,26 A, czy taka zmiana odczytanych wartości jest normalna ze względu na samą zmianę zakresu czy po prostu mój miernik jest tak "dokładny"?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@MrAurok rozbieżność jest dość duża, ale porównujemy tutaj pomiary na kompletnie różnych zakresach 0,2 A i 10A, więc raczej bym się tym nie przejmował. Można jednak oczywiście sprawdzić w instrukcji miernika jaka jest dokładność pomiaru na tym zakresie - wtedy będzie wiadomo czy wszystko działa w praktyce. Najważniejsze, że zakres do 200 mA działa poprawnie, bo w tego typu elektronice (jaką tutaj się zajmujemy) sporadycznie przekracza się takie zakresy.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Witam, w moim przypadku dla pierwszego układu napięcie na wyjściu przetwornicy to 6.6 V. Czym to może być spowodowane ?

87293385_795000194342306_1755448138551787520_n.jpg

Edytowano przez Damiansk

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Damiansk również witam na forum 🙂 na wyświetlaczu multimetru masz symbol akumulatora, może rozładowana bateria w mierniku powoduje problemy.

Ewentualnie obejrzyj przetwornicę czy wygląda przyzwoicie... czy nie ma żadnych przypadkowych kropek cyny, czy coś gdzieś się styka, a raczej nie powinno.

Nie podłączałeś jej przypadkiem odwrotnie, coś się kiedyś zetknęło? Może być niestety uszkodzona. Przetwornice potrafią robić cuda ale przy tym dość delikatne.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za pomoc. Winna okazała się bateria 🙂

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Podoba mi się ta ładowarka na bazie przetwornicy impulsowej z ćwiczenia 😎

Podłączyłem do niej ...ładowarkę ogniw 18650 z wyświetlaczem, na którym można m.in. odczytać prąd ładowania. Wykonałem następujące testy (załączam również zdjęcia):

1) Ładowanie (tak jak w ćwiczeniu) bateriami R6 w koszyku - prąd ładowania wyniósł 150 mA

R6x4.thumb.jpg.104af24adc9c21ebefa47ba84af73398.jpg

2) Ładowanie baterią 9V (taką samą jak w 1-szej części kursu) - prąd ładowania wyniósł 0 mA... Wyświetlacz ładowarki mrugał, a po odłączeniu multimetr pokazał napięcie między zaciskami baterii 8,6V. Po kwadransie napięcie baterii wzrosło do około 9,2 V. Czyżby ładowania tą baterią należało użyć większych kondensatorów, czy po prostu bateria już jest za słaba?

9V.thumb.jpg.174ae34bb45f0f072960cc47313792b8.jpg

3) Ładowanie ogniwem 18650 o napięciu nominalnym 3,8V. Prąd ładowania drugiego, takiego samego ogniwa wyniósł aż 350 mA.

18650.thumb.jpg.53c07bc3500093069d742c02df499b41.jpg

Edit: Trochę za bardzo zmniejszyłem jakość zdjęć. Prąd ładowania, to górny wykres niebieskiego wyświetlacza ładowarki. Podziałka główna ma 0,1A (z minimum 0A, a maksimum 0,5A), podziałka pomocnicza jest co 0,05A.

Edytowano przez slv7
  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...