Skocz do zawartości

Arduino nano traci wgrany program po odłaczeniu zasilania.


Pomocna odpowiedź

Myślałem że to bardziej chodzi o sterowniki ale jest przełom, jak ruszę wtyczką USB to zaczyna działać program.. Cóż, pewnie chodzi o to że stary kabelek od nawigacji kabelek jest już wysłużony i troszkę nie łączy 🙂 Ale dziwne że mimo to że coś pewnie nie łączyło program wgrywał sie bez problemu, na Ubuntu też działało, przy starcie komputera do momentu wejścia do windowsa też, ale a na windowsie coś psioczy.. OS to Win8.1. No nic, na razie działa, dziękuję za pomoc! 🙂

Link to post
Share on other sites

Przypomniałem sobie, że mam w szufladzie nowe nie rozpakowane Arduino Nano, klon z CH3400. Po pierwszym podłączeniu do USB zachowywał się dokładnie jak na filmie Criss92. Potem działał już normalnie, to znaczy wykonywał wgrany program póki nie został wgrany nowy. Na te kilka prób nigdy nie zdarzyło mi się żeby po podłączeniu do USB migała dioda L i nie wykonywał programu. Wszystko pod Ubuntu 14.10.

Same pytania. Czy w klonie jest "oryginalny" bootloader Arduino, czy jakiś inny? Może są gdzieś nowsze sterowniki do CH3400. Ciekawe też jak zachowuje się to Arduino Nano z wgranym programem po podłączeniu do innego komputera, do komputera z zamkniętym środowiskiem Arduino lub po odłączeniu wszystkich innych urządzeń USB od komputera.

Dodane: Criss92 uprzedził mój post. Co do kabelka, może przestaje łączyć szynę danych po poruszeniu.

Link to post
Share on other sites

Właśnie też mam klona z CH3400, myślę że coś ze sterami jest nie tak bo na początku nie mogłem wgrać programu i dopiero po jakimś czasie OS zainstalował stery, pytanie jakie.. 🙂 A poza systemem Windows wszystko działa normalnie.

A co do kabelka to jeszcze dziwniejsze, bo jak go ruszę to nie ma dźwięku z Windowsa o odłączeniu sprzętu USB, on dalej jest widziany/działa/można wgrać program. Odpale na dniach swojego starego PC i zobaczę jak tam sprawa wygląda. I jak znajdę trochę czasu to wgram bootloadera, a że nigdy tego nie robiłem to poczytać muszę 😋 Oczywiście sprawdziłem na wszystkich 4 portach USB i na każdym jest tak samo.

Link to post
Share on other sites

Spojrzałem jeszcze raz na ten układ do USB i chyba nazywa się CH340G, ale napis jest tak niewyraźny, że nie mogę mieć pewności. W sklepie, gdzie kupowałem Arduino Nano w czerwcu, na zdjęciach jest CH340G. Sprzedają tam Nano w różnych wersjach: wlutowane lub nie goldpiny, z kablem USB lub nie, zestawy po kilka sztuk itp. Wydaje się że we wszystkich tych wersjach jest ta sama płytka i w opisie jest takie zdanie:

Have changed the USB chip, can improve the download speed and stability of WIN7/WIN8.

Przy niektórych jest link do drivera:

Need to install CH341SER driver, here is the link: http://wch.cn/download/CH341SER_ZIP.html

Nie wiem czy to coś pomoże, bo driver jest z października zeszłego roku.

Link to post
Share on other sites

Faktycznie G jest na końcu. No nic, na razie działa względnie dobrze to chyba olewam temat 😃 Troszkę nie mam czasu na kombinowanie, a tym bardziej ze sterownikami, boo to może mieć średnie konsekwencje do działania systemu 😋

[ Dodano: 23-08-2016, 23:11 ]

Ale jak delikatnie ruszę wtyczką przy arduino nie przy komputerze to też program zaczyna startować, magia 😃

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.