Skocz do zawartości
Mellon

Możliwości prograwania STM32 w C#

Pomocna odpowiedź

Mam pytanie czy tworzyć aplikacje można tylko dla serii F4 STM32, czy F3 też można?

Skąd pobrać pliki obrazów dla konkretnego modelu STM32 jeśli chcemy zacząć programować w .NET MF?

__________

Komentarz dodany przez: Treker

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. F1 też mam. Chcę przetestować .NET na STM32. Mam duże doświadczenie w C#, znam trochę bibliotek. Chcę zobaczyć jak to będzie szybko śmigało.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mellon, nie no, ja nic do C# ni mam, sam głównie jego używam na PC. Nawet mam to Discovery na którym jest demonstrowany NETMF, może się pobawię.

To brzmi jak ciekawe rozwiązanie chociaż boję się trochę o wydajność, skoro już pisane w C++ Arduino ją tak ogranicza.

Ciekawe czy na F7 działa. Tam wydajność by nie ograniczała 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Coś w tym jest 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dlatego traktuje to poznawczo. Jak uda mi się przetestować to dam znać. Oczywiście C++ będzie wydajny ale najczęściej korzysta się z jakiegoś systemu operacyjnego. Tu tą rolę ma platforma .NET pełnić. Ciekawy jestem jak to działa bo w C# niektóre rzeczy programuje się wygodniej. Ponadto używam Visual Studio Community 2015.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mellon, Visual Studio jest moim zdaniem świetne, Intelli Sense działa dla C# wspaniale, programowanie okienek na mikrokontroler + wyświetlacz dotykowy z taką łatwością jak Windows Forms byłoby niesamowite.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie chodzi o tworzenie okienek dla układów automatyki ale o wykorzystanie posiadanych już bibliotek. Co prawda urządzenia wymagają jakiegoś interfejsu ale czasami prosty wyświetlacz i klawiatura starczy. Ewentualnie przepiszę je na C++. I tak w większości przypadków wykorzystuje się jakiś system operacyjny a tu zamiast niego .NET Micro. Przetestuję i dam znać.

A jeśli ktoś chce programować okienka w układach wbudowanych to polecam komputer przemysłowy. Nie ustępuje on zwykłemu PC ale cena też niezła(mamy odporność na trudne warunki, brak wirujących elementów itp.)

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Obecnie zdobyłem STM32F429I-DISC1. Udało się uruchomić układ zgodnie z książką Krzysztofa Gońki "Podstawy .NET Micro Framework dla mikrokontrolerów STM32 w języku C#".

Mam kilka uwag.

1. Obecnie używam Visual Studio 2015 Community. Niestety wersja .NET Micro w wersji 4.3.0. z lokalizacji wymaga instalacji wersji 2012. Brak instalacji Visual Studio 2012 (może być express) uniemożliwia instalację .NET Micro. Początkowo nie chciałem dublować środowisk. Zainstalowałem z innej lokalizacji .NET Micro. Jednak gdy próbowałem wgrać aplikację na mikrokontroler otrzymałem błąd z komunikatem o innych wersjach .NET Micro w STM32 i wgrywanym programem.

"Cannot deploy the base assembly 'mscorlib', or any of his satellite assemblies, to device - USB:a7e70ea2 twice. Assembly 'mscorlib' on the device has version 4.3.0.0, while the program is trying to deploy version 4.3.1.0".

Zastanawiam się dlaczego ta wersja .NET Micro 4.3.0 obsługuje tylko wersje 2012?

Innym rozwiązaniem problemu byłoby wgranie innych plików hex za pomocą .NET Micro Framework Deployment Tool - przygotowanych dla tej samej wersji frameworka.

2. W książce niektóre hiperlinki się zmieniły (firma ST zmieniła) aczkolwiek można wyszukać.

3. Dodatkowo musiałem zainstalować sterowniki en.stsw-link009.

Teraz zabieram się za programowanie i testowanie.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Mellon, dzięki za informację o postępach - zapowiada się faktycznie ciekawie. Co do linkowania do ST, to niedawno zmieniła się cała strona (dosłownie w ciągu ostatnich tygodni) stąd pewnie te rozbieżności.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ja myślałem że C# dla STM32 to tylko taka ciekawostka, jestem ciekaw jak dalej to się będzie rozwijać.

PS. A czy ktoś z Was programuje Arduino w Visual Studio?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Ja myślałem że C# dla STM32 to tylko taka ciekawostka, jestem ciekaw jak dalej to się będzie rozwijać.

PS. A czy ktoś z Was programuje Arduino w Visual Studio?

Też uważam to jako ciekawostkę ale obecnie chcę to praktycznie przetestować niż pisać oklepane slogany bez konkretów:)

Jeśli być się zainteresował to Visual też ma C/C++. Jeśli ktoś wprowadziłby wtyczkę do Visuala do obsługi Arduino i odpowiedni kompilator pewnie byłoby to możliwe (aczkolwiek producentowi pewnie na tym nie zależałby). Uważam, że Visual lepiej chodzi niż inne znane środowiska oparte na Javie.

Środowisko to jedna rzecz a kompilator do zupełnie inna. Aczkolwiek nie uważam je jako jedyne słuszne rozwiązanie. Wykonam testy, pomiary a wyniki same pokażą czy warto tym się zajmować. Visual ma kilka cech na których mi zależy jak system podpowiedzi, łatwy dostęp do helpa, dokumentacja kodu, tworzenie testów jednostkowych itp.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

A tak dla ciekawości natchnąłem się na - dodatek Visuala do obsługi Arduino:)

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

ja wlasnie w tym Visual Micro programuje arduino i jest super:]

wszystkie zalety visualstudio i zero problemow

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...