Skocz do zawartości

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'Solar tracker'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Kategorie forum

  • Elektronika i programowanie
    • Elektronika
    • Arduino i ESP
    • Mikrokontrolery
    • Raspberry Pi
    • Inne komputery jednopłytkowe
    • Układy programowalne
    • Programowanie
    • Zasilanie
  • Artykuły, projekty, DIY
    • Artykuły redakcji (blog)
    • Artykuły użytkowników
    • Projekty - roboty
    • Projekty - DIY
    • Projekty - DIY (początkujący)
    • Projekty - w budowie (worklogi)
    • Wiadomości
  • Pozostałe
    • Oprogramowanie CAD
    • Druk 3D
    • Napędy
    • Mechanika
    • Zawody/Konkursy/Wydarzenia
    • Sprzedam/Kupię/Zamienię/Praca
    • Inne
  • Ogólne
    • Ogłoszenia organizacyjne
    • Dyskusje o FORBOT.pl
    • Na luzie
    • Kosz

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Znaleziono 1 wynik

  1. Witam. Mam problem z czujnikiem różnicowym. Muszę wykonać czujnik wykrywający położenie słońca na niebie. Wykorzystałem do tego 4 fotorezystory. Dwa odpowiedzialne za ruch wschód - zachód i dwa kolejne za góra - dół. Fotorezystory wpięte są w układzie mostka Wheatstone'a. Mostek zasilany jest napięciem 3,3 V i napięciem referencyjnym 1,7 V podawanym z wtórnika. Zastosowałem to po to, żeby na wyjściu czujnika napięcie zmieniało się w zakresie 0 V - 3,3 V. Po połączeniu układu na wyjściu wzmacniacza napięcie to wynosi przy równym oświetleniu 1,4 V, gdy zacieniony jest jeden fotorezystor 1,29 V, a gdy drugi to 2,8 V. Nie wiem dlaczego napięcie to nie spada w okolice 0 V przy oświetleniu jednego fotorezystora. Proszę o weryfikacje poprawnego połączenia na schemacie.
×
×
  • Utwórz nowe...