Skocz do zawartości

Kosiarka zdalnie sterowana / mechanika

Pomocna odpowiedź

Dnia 18.03.2024 o 07:33, AntekBezak napisał:

Oś wału 5 mm mówi o wszystkim i jeszcze  obroty 20000 na minutę.  Co on z tym zrobi?

Dnia 18.03.2024 o 13:30, mgala napisał:

A może rozrusznik od jakiegoś skutera/ATV dałby radę? Z tego co pamiętam to rozrusznik Malucha miał koło 0,5kW, więc taki od silnika 250 czy 350 powinien mieć mniej.

Przede wszystkim rozrusznik nie nadaje się do pracy ciągłej. Max 1 min.

Są Chińskie silniki już z przekładnią o maksymalnym momencie 70 kg/cm.  A jak za mało to 200 kg/cm.

22 minuty temu, rysin napisał:

Oś wału 5 mm mówi o wszystkim i jeszcze  obroty 20000 na minutę.  Co on z tym zrobi?

Taki silnik byłby w sam raz do poruszania ostrzem kosiarki (do jazdy faktycznie lepsze byłyby te które zaproponowałeś).

• 3 tygodnie później...
Dnia 31.07.2024 o 21:47, AntekBezak napisał:

Taki silnik byłby w sam raz do poruszania ostrzem kosiarki (do jazdy faktycznie lepsze byłyby te które zaproponowałeś).

A w życiu bym nie dał silnika szczotkowego na napęd noża. Ile te szczotki pociągnął?

Modelarski 3-fazowy jak już, czyli bezszczotkowy.

Dnia 14.03.2022 o 10:23, motorek84 napisał:

ludzie stosują takie silniki na 24V od wózków inwalidzkich czy skuterów inwalidzkich, a moje pytanie jest takie czy jest potrzeba robienia czegoś takiego na tak mocnych silnikach - czy nie można by na jakichś słabszych silnikach i na dodatek na 12V? jakichś modelarskich czy "cóś"? albo od jakichś wycieraczek lub innych np od takich samochodzików dla dzieci jak sądzicie? wypaliło by takie coś czy jednak za słabe by były? (chodzi też o koszty). Przecież tu nie trzeba wozić kogoś kto waży 50-100 lub więcej kilo tylko o tyle ile waży kosiarka czyli kilka razy mniej niż człowiek (nawet nie wiem ile taka spalinowa kosiarka waży). Dzięki.

Szukasz silnika, ale dokładnie nie wiesz jakiego masz szukać.

Zaczął bym poszukiwania od ustalenia czego mam szukać czyli ustaliłbym w pierwszej kolejności parametry jakie ma osiągnąć moja kosiarka. Jaka ma być wielkość, wydajność, masę, czas pracy ciągłej. Potem ustaliłbym wymagane parametry koszenia i prędkość jazdy. Na tej podstawie oszacowałbym wymaganą prędkość obrotową silnika, moment obrotowy i moc. Dopiero wówczas zastanawiałbym się nad doborem silnika. Dobrym pomysłem byłoby przejrzenie parametrów kosiarek, które są dostępne na rynku.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...