Skocz do zawartości

MINI MAESTRO problemy z serwo

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Mam taki problem z mini maestro 12, że podpinam się siedmioma serwami i wszytko działa, jak należy. Ustawiam sobie sekwencję ruchów, zapętlam ją i serwa normalnie pracują. Problem powstaje w momencie, kiedy próbuję ustawić dwa serwa tak, aby działały na tym samym pinie sygnału. Łączę dwa serwa na kablach sygnałowych w jeden, a zasilania daje osobno. Na dole dodaje obrazek, jak to połączenie wygląda. W praktyce te dwa połączone serwa pracują tak, jak powinny, ale gdy zaczynam dodawać następne serwa, to po dodaniu trzeciego, czwartego serwa i ustawieniu jakiejś sekwencji i jej zapętleniu, serwa zaczynają się gubić. Ustawiają się w gwałtownie w skrajnych pozycjach i całość się blokuje, albo zaczyna dostawać jakiś drgawek i wszytko się zawiesza. Nie bardzo wiem, gdzie tkwi problem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Przechwytywanie1.thumb.jpg.ff4f62231fef522c59a28fa89800352a.jpg

Wydaje mi się że problem może leżeć po stronie zasilania - 1A może być za mało dla tylu serw które pracują jednocześnie - serwo pobiera bez obciążenia ok 160-180mA a Ty masz 6 serw + 1 mniejsze. W pierwszej kolejności dałbym tam 2A zasilacz i zobaczył czy sytuacja się poprawiła.

• Pomogłeś! 1

Witam

Podłączyłem zasilacz 5.3 V 2.0 A i jest o niebo lepiej. Wszystkie 7 serw podpiętych jednocześnie w zadanej sekwencji wykonują swoją pracę i udaje im się utrzymać taki stan mniej więcej do 6-8 powtórzeń. Potem znowu się zacinają. Ale to oczywiście przy pracy wszystkich serw jednocześnie. Jeżeli sekwencja obejmuje 4-5 silników jednocześnie potem kolejne 2 np. potem 4 silniki itd. to działa dobrze i nic się już nie zacina. Jutro spróbuję podpiąć wszytko do jeszcze silniejszego zasilacza pewnie 6V 3A i zobaczę co z tego wyjdzie. Tak czy siak wielkie dzięki za pomoc. Oczywiście klikam ikonkę pomógł.

Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...