Skocz do zawartości

LPT - jakie są jego możliwości? USB? COM?

Pomocna odpowiedź

W sumie nie trzeba nawet używać do pośredniczenia w sterowaniu mikrokontrolera. Wystarczy program na komputerze, port LPT i scalak 74374. W programowaniu w C++ sprawę rozwiązuje biblioteka inpout32.dll. Pytanie tylko do autora tematu czy w grę wchodzi tylko Bascom, czy tez inne języki. Zwracam uwagę na możliwość sterowania bez proca, ze względu na fakt ze program na kompie i tak będzie potrzebny wiec po co jeszcze programowany zewnętrzny sterownik.

• 2 tygodnie później...
Pytanie tylko do autora tematu czy w grę wchodzi tylko Bascom, czy tez inne języki.

Baskom raczej nie ;D

On słuzy tylko do programowania AVR'ów 😃

jaaakos tak mi przyszlo do głowy (chyba z kosmosu), że autor tematu może znać tylko Bascoma.. a przecież nie musi i faktycznie dowaliłem bo on tylko do procków 😃. W każdym razie i tak nie ma odpowiedzi jakim językiem operuje. Po co się nad czymś rozwodzić jeśli nie wiadomo jakim narzędziem ma być zrobione?

Racja, poza tym w najnowszym wydaniu edw jest trochę o porcie lpt ;D

A jeśli autor nie zna żadnego języka to do obsługi portu lpt polecałbym pascala !! xD

• 4 tygodnie później...

znam delphi

tylko np dajmy robię buttona na formie

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);

begin

end;

I co ja mam wysłać? jak mniej więcej to ma wyglądać mógłby ktoś pomoc?

musisz skorzystac z biblioteki obsługującej port LPT, podałem taką dla C++, dla innych języków pewnie też coś takiego jest. Trzeba poszukać w necie takiej biblioteki i zobaczyć jak się ją obsługuje.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...