Skocz do zawartości

Treker

Administrator
  • Zawartość

19 104
  • Ostatnio

• Wygrane dni

610

Treker zajął 1. miejsce w rankingu.
Data osiągnięcia: 31 sierpnia.

Treści użytkownika Treker zdobyły tego dnia najwięcej polubień!

Informacje

Ostatnio na profilu byli

63 912 wyświetleń profilu

Osiągnięcia użytkownika Treker

Nestor społeczności

Nestor społeczności (19/19)

• Arbiter
  • Juror
  • To już 15 lat!
  • To już 10 lat!
  • To już 5 lat!

Odznaki

4,5 tys.

Reputacja

1. @Kaczaj wydaje mi się, że w obecnej wersji niestety nie ma takiej opcji.
  2. @Bliziu witam na forum Linie zasilania na płytce stykowej nie są połączone (te po lewej z tymi po prawej), więc jeśli nie przeniesiesz zasilania (tak jak masy) to diody nie będą świecić. Zachęcam do lektury tego artykułu, w którym można zobaczyć jak w środku zbudowana jest płytka stykowa: Jak działa płytka stykowa? Zdjęcia, budowa, przykłady
  3. @Robert341 witam na forum i zachęcam do stałej aktywności na forum
  4. Może bardziej o techniczne cyfrowej i stanach logicznych, ale dasz radę. Podstawy w praktyce oponowałeś to działaj dalej
  5. @skmskm to zdrowia życzę! Nie wyglądał po zdjęciach na aż tak ciężkiego
  6. Czysto informacyjnie, ponieważ co jakiś czas trafiają do mnie w prywatnych wiadomościach pytania na temat tego kanału na YT. Potwierdzam tutaj, że Forbot Creator to projekt, który jest faktycznie powiązany z Forbotem (oraz Botlandem). Za kanał całkowicie odpowiada Zbyszek, który od lat związany jest z edukacją, a w ramach pracy na Forbot Creatorem ma tworzyć materiały dla osób, które chcą wejść w świat druku 3D (a w przyszłości również w świat elektroniki). Kanał rozwijamy celowo pod (trochę) inną nazwą, ponieważ z założenia ma trafiać do innych odbiorców niż Forbot. Zdaje sobie sprawę, że nie każdy czytelnik Forbot chciałby widzieć tutaj treści, które planowaliśmy tworzyć w ramach tego projektu - stąd od samego początku temat dział się równolegle, a tutaj nawet tego nie ogłaszaliśmy. Dzięki temu możemy swobodnie eksperymentować z treściami, które się tam pojawiają. Piszę o tym z dwóch powodów: Aby potwierdzić, że to nasz projekt (przy okazji dziękuję osobom, które o to dopytywały). Pokazać, że coś takiego robimy, bo może kogoś z Was to zainteresuje. Załączam przykładowe materiały:
  7. @ZTomek cześć Tomek, witam na Forbocie! Mam nadzieję, że nasze kursy będą pomocne. W razie problemów pytaj śmiało na forum
  8. @LeciZNamiPilot z drukarek 3D korzysta już dłuuuugo i szczerze mówiąc najwięcej najciekawsze zastosowania wynikały zawsze tylko z tego, że właśnie mam drukarkę i mogę od ręki coś zrobić, coś czego nigdy by nie zlecał komuś innemu, albo bym nie myślał o rozwiązaniu tego "problemu". A to jakiś nietypowy uchwyt, klapka, zaślepka, maskownica albo jakiś organizer na nietypowe rzeczy itd. Jeśli jeszcze się nie zdecydowałeś na zakup to mogę tylko polecić - teraz dobrą drukarkę do zabawy kupisz w okolicy 1000 zł, a jak się znudzisz to łatwo ją sprzedasz dalej
  9. Trzymamy kciuki, ale obawiam się, że to nie będzie takie proste
  10. Film z wizyty w firmie, która rozwija ten projekt. Polecam obejrzeć, bo niektóre wydruki robią niesamowite wrażenie + bardzo dużo ciekawostek na temat technologii druku 3D UV. Jest zaskakująco dużo szczegółów technicznych:
  11. Treker

dziwne buczenie z mp3 tf 16p

Niestety nie rozumiem tego fragmentu, ale jeśli są problemy z odtwarzaniem dźwięku to warto zacząć od sprawdzenia, czy to nie jest problem z zasilaniem (może dodatkowe kondensatory pomogą), a może to problem z przewodami lub sposobem połączenia modułów? Jeśli korzystasz z płytki stykowej to może ona generować różne problemy tego typu.
  12. @LeciZNamiPilot chyba nikt z nich nie korzystał (patrząc po braku komentarzy). Czy zdecydowałeś się na zakup i możesz podzielić się opinią na ich temat?
  13. @ercek niestety nie. Jeśli mówimy o tych samych przykładach to 3V3 nie jest tam używane - jest co prawda podłączone na schemacie montażowym do płytki stykowej, ale nie jest używane. Nic do niego nie jest podłączone na schemacie ideowym. W obu przypadkach mechanizm jest taki sam. Diody podłączone są katodą do masy, więc mikrokontroler wystawiając wysoki stan logiczny na dany wyjściu włącza konkretną diodę.
  14. @Wieden witam na forum Dziękuję za miłe słowa i podpowiedź co do zmian w zestawach. Życzę kolejnych udanych eksperymentów z elektroniką
  • Utwórz nowe...