Skocz do zawartości

Opinie o silnikach dc

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam,

planuję robić robota jeżdżącego na 2 kołach (2 silniki) średnica 8-10cm . planowana waga do 0.5 kg. prędkość 0.5 m/s chyba byłaby ok. Problemem jest wybór silników. czytając różne tematy znalazłem kilka silników dc z przekładniami ale :

-silnik hl149 21:1 tanii wydaje się że dobry na początek ale nie umiem go nigdzie dostać a w botland napisali że już chyba nie jest dostępny na rynku 🙁

-silnik pololu hp 1:30 był polecany ale jest drogi (60zl szt ) nie wiem czy warto tyle wydawać jako 1 silnik

2 silinik w plastikowej oprawie z prostopadłym wyjściem

-Mini-silnik Pololu 120:1 pololu 120:1

-jakiś inny Silnik PM-02-DS 6V/180RPM link

są tanie ale przy takim wyjściu może być problem z monażem i czytałem że nie są zbyt trwałe.

i jeszcze taki

zasilanie baterie 4 xAA.

mógłby ktoś napisać opinie o tych silnikach albo polecić jakiś inny w rozsądnej cenie . te pololu HP za 60 odstraszają tymbardziej że dużo prądu potrzebują wiec robot z nimi może krótko działać. te hl149 wyglądają na fajne na początek (choć ciężkie) może wie ktoś gdzie je mozna dostać

Komentarz dodany przez: Sabre

Jak chcesz żeby inni traktowali poważnie to co napisałeś, to popraw pisownię bo wygląda to tragicznie.

• 1 miesiąc później...

Ja mam te silniki pololu, do tego gąsienice i to wszystko działa genialnie. W przypadku tych HL149 będzie duży problem z otrzymaniem czegoś takiego. Bo nawet w botlandzie pisali że to nie są nowe silniki, tylko używane z innych urządzeń elektronicznych. Poza tym typ silnika zależy też trochę od tego pod jaką to obudowę jest ci to potrzebna, więc musisz szukać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...