Skocz do zawartości

Budowa modelu silnika liniowego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Jestem początkujący na tym forum i potrzebował będę pomocy, od razu pisze ze przeszukałem forum i nie znalazłem tematu który mógł by mi w jasny sposób wyjaśnić mój problem.

Jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej o temacie "Budowa i zastosowanie silników liniowych" i w związku z tym potrzebuje zrobić do pracy jakiś mały silniczek z jakimś sterowaniem do niego, planowałem użyć silnika z dysku twardego, mógł bym w nim zastosować "mostek H" ale to nie da mi za wiele, ponieważ silnik będzie się tylko poruszał w obie strony i nic więcej.

W tym momencie moje pytanie, czy jest możliwość zrobienia w miarę prosty i tani sposób jakiegoś sterownika do tego silnika, oraz zamontowanie urządzeń pomiarowych, na przykład potrzebnych do zmierzenia obciążenia potrzebnego do przesunięcia ramienia.

Lub jeśli macie inne propozycje, co można zmierzyć i opisać w pracy to był bym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Możesz dodać jeszcze sterowanie poprzez PWM, będziesz jeszcze regulował prędkość. Możesz mierzyć obciążenie poprzez pomiar prądu jaki pobiera silnik. Jeszcze dołóż enkoder optyczny i masz prędkość obrotową wału.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...