Skocz do zawartości

Płytka testowa - Atmega16

mironix

Pomocna odpowiedź

to jest plytka debbugowa(będę mógł oglądać jak się piny zachowują). tranzystor wzmacnia sygnał z diod ponieważ atmega nie wytrzyma prądowo więcej jak ok 10 diód. Chce mieć możliwość zapalenia wszystkich na raz. Proteus, którego używam pokazuje mi że wszystko jest ok, jednak nie jestem fachowcem i dlatego prosze o rade 🙂.

Jeśli potrzebujesz na raz kilkunastu diód to OK. Płytka wygląda dość skromnie. Można by ją chociaż rozbudować o złącze ISP. Nie wiem co Ci jeszcze do testów będzie potrzebne, ale od biedy dorobić można potem potrzebne peryferia w postaci modułów.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

koĹcowo chce skoĹczyÄ na programatorze USB mam wyprowadzone piny wiÄc podĹÄczenie odpowiednich kabelkĂłw w odpowiednie miejsca do programatora ISP da mi moĹźliwoĹÄ programowania. planuje jÄ rozszerzaÄ stopniowo w miare rozwoju mojej wiedzy, chce skoĹczyÄ na ekranie LCD od jakiejĹ komĂłrki.

Na moje ta płytka jest trochę bez sensu. Po co tyle LED ? Jak robisz przyciski zwierające do masy, wypadałoby dać pullup do zasilania. Zamiast LED lepiej dać jakiś LCD HD44780, albvo nawet graficzny. Przydałby się też RS232 albo USB (podłączone do UART ATmegi za pośrednictwem, odpowiednio MAX232 lub FT232RL). Może dołożyć jakąś pamięć na I2C lub SPI ?

• Lubię! 1

Na początek chce złożyć coś prostego, laikowatego. jest to płytka służąca do fizycznego debbugu kodu programu, oraz dobry tester układu scalonego(programator dzisiaj wyprowadze, wyprodukuje i zaprezentuje). Co do przycisków, takie zwarcie do masy znalazłem na kursie AVR gcc waszej produkcji 🙂 :

http://www.kursc.forbot.pl/img/art001_schemat1.png

Dziękuje za uwagi (wyciągne wnioski) i słownik pojęć 🙂 na pewno się zainteresuje poruszonymi przez ciebie tematami, ale najpierw złoże sobie to(mam płytke stykową) następnie doprojektuje wyświetlacze itp.

Oczywiście wiem że google istnieje, i sobie poszukam. Ale mogę prosić o jakieś złote rady z waszej praktyki na temat podłączenia LCD i ekranu kolorowego?(ochrona przepięciowa itp?)

Do debugowania najlepiej nadaje się UART. Pisząc program w "niepewnych miejscach" wysyłasz na kompa wartości danych wpisywanych np. do rejestrów urządzeń lub zczytane z tych rejestrów i od razu widzisz co się dzieje. A za pomocą LED co zobaczysz ? Świeci - nie świeci, to wszystko. Chyba, że będziesz wywalał dane na port, ale to trochę bez sensu.

A co do przycisku, ATmega niby ma możliwość wewnętrznego włączenia pullupa przy pinie ustawionym jako wejście, ale jest szansa, że zwierając pin do masy ubijesz go. Osobiście wolę zostawić wejście ATmegi wiszące i dać zewn. pullup.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.