Skocz do zawartości

Kontrola obrotów dwóch silników.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie 🙂

Chcę zrobić sobie pojazd gąsienicowy, na bazie Arduino, sterowany przez bluetooth. Tylko pojawił się jeden problem - skręcanie. Otóż do skręcania trzeba będzie spowolnić obroty jednego silnika, albo całkiem wyłączyć. I szukam rozwiązania problemu, ogolnie mam dwie koncepcje.

1.Dwa silniki, tylko że one musiałyby pracować na tych samych obrotach,do tego potrzebuje opcji wyłączenia każdego z tych dwóch(w celu wykonania manewru skrętu).

2.Jeden mocniejszy silnik, i jakiś sposób na rozłączanie napędu gąsienicy. Myślałem żeby mechanicznie jeden z trybów "odsuwać" od reszty, i w ten sposób gąsienica będzie zatrzymana, a potem tryb zakleszczyć i napęd dalej idzie 😃 A że na przekładni dużych prędkości nie będzie to powinno dobrze zaskakiwać 🙂

Co o tym sądzicie? Jakie proponujecie rozwiązania? 🙂

Dwa silniki. Do sterowania użyj mostków h (h-bridge). Będzie ew. problem z autonomiczną jazdą prosto, ale jak sterowanie będzie z analogowego joysticka itp. to nie jest to problemem.

Właśnie jestem w posiadaniu L293, bodajże DNE 😃 Tylko pojawia się kolejne pytanie - załóżmy że jedna gąsienica jedzie po twardej nawierzchni, a druga np w błocie. Wiadomo, błoto stawia większy opór, i czy tu nie wystąpi efekt skręcania w te błoto? Z racji że silnik, który ma większe obciążenie straci nieco obrotów? Czy obydwa wtedy stracą nieco obroty? A może efekt będzie niezauważalny?(pomińmy ewentualny poślizg gąsienicy) Jakiś tam moment obrotowy będzie 😃

Oczywiście silnik jadący po takiej powierzchni zmieni swoją prędkość... powody mogą być dwa:

- większe obciążenie - zwolni

- mniejsze obciążenie (poślizg) - teoretycznie przyśpieszy, chociaż praktycznie zwolni

Rozwiązanie tych problemów nie jest proste (na pierwszy problem najłatwiej zastosować pomiar prędkości silnika/kół, na drugi trzeba to rozbudować o żyroskopy itp.), ale moje pytanie brzmi po co to Tobie skoro sterujesz robota przez bluetooth? Jak rozumiem ma to być sterowane przez człowieka więc człowiek sam może to skorygować...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...