Skocz do zawartości

Prośba o pomoc

Pomocna odpowiedź

Napisano

Zwracam się do Forumowiczów z prośbą.

Mam napisać program obliczający objętośc kuli- dane wprowadzać trzeba z monitora portu szeregowego a wynik objetości ma sie wyświetlić na terminalu (monitor portu szeregowego).

Bardzo proszę o podpowiedzi.

Wiem, ze dla Was to gratka ale utknąłem z tym projektem.

Komentarz dodany przez: Treker

rafmed, witam na forum!

Czego dokładnie nie rozumiem i w którym miejscu utknąłeś? Program taki można napisać bardzo łatwo już po kilku pierwszych odcinkach naszego kursu Arduino. Chętnie pomożemy, ale pokaż gdzie dokładnie masz problem i co już zrobiłeś.

String odebraneDane = ""; //Pusty ciąg odebranych danych

String odczytanaWartosc = "" ;

void setup() {

Serial.begin(9600); //Uruchomienie komunikacji

Serial.println(" Podaj promien do bliczenia objetosci kuli: ");

}

void loop() {

if(Serial.available() > 0) { //Czy Arduino odebrano dane

odebraneDane = Serial.readStringUntil('\n'); //Jeśli tak, to odczytaj je do znaku końca linii i zapisz w zmiennej odebraneDane

Serial.println("Wprowadzony promien " + odebraneDane + " cm"); //Wyświetl komunikat

// odczytanaWartosc = ( odebraneDane * 3.14);

//odczytanaWartosc = Serial.readUntil('\n');

Serial.println(odczytanaWartosc);

}

}

rafmed, no i gdzie dokładnie utknąłeś? Pamiętaj, że znaki, które odbierasz Arduino traktuje jako tekst, jeśli chcesz wykonywać na nich działania to musisz zamienić tekst na liczbę. W tym celu możesz skorzystać np. z tej funkcji: https://www.arduino.cc/reference/en/language/variables/data-types/string/functions/toint/

PS Kody programów należy umieszczać przez narzędzie KOD (znajdziesz je w edytorze pod ikonką "<>"). Dzięki niemu składania programów jest automatycznie kolorowana, a wtedy wszystkim znacznie łatwiej analizować wklejone programy. Proszę to poprawić - z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc przy utrzymaniu porządku na forum.

Tak właśnie przypuszczałem ze problem jest w zamianie tekstu na liczbę- zaraz biorę się za studiowanie linka. Na razie dziękuje za podpowiedź.

[ Dodano: 08-04-2018, 00:47 ]

Proszę o podpowiedź jak to powinno być napisane?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...