Skocz do zawartości

Line follower

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,jestem w trakcie tworzenia line followera 😃 .Elektronika jest już prawie skończona,lecz mam pewien zasadniczo prosty problem:wykonałem czujniki IR i komparator ze strony

http://www.kmitl.ac.th/~kswichit%20/LFrobot/LFrobot.htm z tą różnicą,że zastosowałem tylko trzy czujniki.Czy muszę któreś z wejść lm324 ściągać do masy?A oto i pytanie numer dwa:jakie jest maksymalne napięcie robocze stabilizatora 7805 bo strasznie mi się grzeje.

Temat ten znajduje się już na elektrodzie,ale jakoś nikt nie chce odpowiedzieć 😐 .

Zdjęcia wrzuce jak będę miał możliwość wykonania ich w lepszej jakości,gdyż jak dotąd robiłem je tylko kamerką internetową.

na tym stabilizatorze straty zaczynaja się powyżej 12V na wejściu, kiedyś podłączyłem pod niego 40V i dup** radiator i też działał... parę minut ;D

Nie niemusisz niczego podłączac do masy, wystarczy że zostawisz te piny niepodłączone wiszące w powietrzu do nieczego nie przylutowane 😃:D

Pozdrawiam

O ile się nie mylę to pice można programowac w ISP czyli robisz programatorek stk200/300 i masz do wszystkich uCków z ISP... No i przy okzaji sie bascoma nauczysz

NIE!

Do programowania PIC-ków potrzebny jest specjalny programator, oczywiście można go wykonać samemu, np. według tego projektu

http://www.oshonsoft.com/picprog.html

No i nie ma wersji BASCOMa dla PIC-ków, do tworzenia programów można użyć kompilatora C np. HI-TECH PICC-Lite (freeware), do pobrania z pod adresu,

http://www.htsoft.com/products/compilers/PICClite.php

jest tam też wersja dla Linuxa

No to może zacznijmy od początku,bo niezbyt konkretne te odpowiedzi 😉 :

1.Czy układ reset podany przez raddeon nada się do PIC16F84A?

2.Czy ze względu na programator i tym podobne sprawy znalazłby się współautor projektu który wgrałby program do uC.Program już jest,tylko wgrać,lub ewentualnie zmodyfikować.

3.Macie jakieś pomysły na solidne,proste w wykonaniu,funkcjonalne podwozie do robota,z tym,że odpada raczej opcja laminatu?

** Dodano: 2007-07-31, 02:23 **

ę#pragma CLOCK_FREQ 4000000 //zdefiniowanieprędkościzegarataktującego

asm {

list p=16F84A //zdefiniowanietypuprocesora

configH’3FF1’ //zdefiniowanierejestrukonfiguracyjnego

}

int pwm=100, stan1=0x00, stan2=0x00, i; //zdefiniowaniezmiennychglobalnych

void interrupt( void ) //podprogram przerwania

{

if ( intcon&0x08 && intcon&0x01 ) { //sprawdzenie stanu flag zezwalających na obsługe przerwania

i=portb;

if (i==01110000b){}

if (i==01010000b){ pwm=0; stan1=0x0a; stan2=0x0a; }

if (i==00010000b){ pwm=100; stan1=0x0a; stan2=0x02; }

if (i==00110000b){ pwm=150; stan1=0x0a; stan2=0x02; }

if (i==01100000b){ pwm=150; stan1=0x0a; stan2=0x08; }

if (i==01000000b){ pwm=100; stan1=0x0a; stan2=0x08; }

if (i==00000000b){ pwm=0; porta=0x00; delay_ms(100);

porta=0x06; delay_ms(400); }

clear_bit( intcon, RBIF ); } //zerowanie bitu intcon w rejestrze RBIF

}

main() //program główny

{

option_reg = 0xFF; //

trisa = 0x00; //konfigurowanieportówAjakowyjściowych

porta = 0x00;

trisb = 0xFF; //konfigurowanieportówBjakowejściowych

portb = 0x00;

stan1 = 0x0a;

stan2 = 0x0a;

enable_interrupt( RBIE ); //uaktywnienie maski przerwań z portu B

enable_interrupt( GIE ); //uaktywnienie obsługi przerwań

delay_ms(500); //czekaj 0.5s

for(;😉 //tzw. pętla nieskończona

{

clear_wdt(); //zerowanie wathdoga

porta = stan2; //softwarowa realizacja PWM

delay_us(pwm);

porta = stan1;

delay_us(255-pwm);

}

}

Co prawda nie ja pisałem ten program,ale raczej jest poprawny.To jest Bascom,no nie?

1Sprawdź w nocie katalogowej czy ten pic jest resetowany 1 czy 0

2Niewiem ja odpadam bo niekożystam z piców

3Ja ostatnio użyłem "łącznik do drewna" to taka płytka metalowa z powierconymi otworami. Ciężka ale fajna mocna a i otwory bardzi fajnie rozmieszczone.

Nie to nie BASCOM to C

Pozdrawiam

Wielkie dzięki abxyz,nawet nie wiesz jak mi pomogłeś.Już cały internet przewaliłem do góry nogami.Stawiam Ci piwo 😋 .Decado:ten łącznik do drewna może być trochę zbyt ciężki,ale wiem o co chodzi.No to teraz mam już tylko jeden problem:brak programisty 😕

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...