Skocz do zawartości

Lutowanie - odstawanie rezystorów od PCB

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam pytanie być może dziecinne ale jako osoba zielona wolę się dowiedzieć. Mianowicie aktualnie wykonuje kurs lutowania, i jestem na drugiej płytce i lutowaniu rezystorów. Nie mam za sobą kursu elektroniki ( to będzie następny etap) i moje pytanie czy jeśli rezystor lekko odstaje po opisowej stronie płytki czy to jest duży błąd? Bo rozumiem że to właśnie te druciki które się odgina, to one przewodzą a ta część z tymi paskami kolorowymi daje opór. 🙂 Wybaczcie dziecinność pytania, dopiero zaczynam:D

IMG_20200420_161937823_HDR.jpgIMG_20200420_162001549_HDR.jpg

@DWalkowiak to nie jest dużym błędem, ale powinno się ograniczać odstawanie elementów, bo łatwiej o jakieś zwarcia i problemy. Są sytuacje, w których specjalnie lutuje się elementy trochę wyżej względem PCB (aby był lepszy obieg powietrza), ale to nie w takim przypadku 😉

1 godzinę temu, DWalkowiak napisał:

Nie mam za sobą kursu elektroniki ( to będzie następny etap)

Polecam chociaż równoległą lekturę kursu elektroniki - zawsze więcej zrozumieć z tego co lutujesz 😉

@DWalkowiak jasna sprawa, tylko pamiętaj, że właśnie specjalnie w innych kursach nie używamy lutowania - tam wszystkie projekty łączone są na płytkach stykowych (bo to wygodniejsze na etapie nauki).

Właśnie skończyłem swoj pierwszy układ, płytka nr 2 z kursu, działają trzy diody na dwie ale i tak jestem zadowolony bo to mój pierwszy raz z układem. Następne pójdą lepiej,bo tutaj napewno gdzieś popełniłem błąd, te luty też nie wyglądają idealnie, dużo im estetycznie brakuje, ale jak to mówią trening czyni mistrza 😄

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...