Skocz do zawartości

Kurs micro:bit – #8 – ultradźwiękowy czujnik odległości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kurs micro:bit – #8 – ultradźwiękowy czujnik odległości

W tym odcinku kursu micro:bita poznamy ostatni moduł Grove, który jest częścią naszego zestawu. Ultradźwiękowy czujnik odległości pozwoli na dokładny pomiar odległości od 0 do 350 cm. Sensory takie spotykane są np. w samochodach, gdzie ułatwiają kierowcom parkowanie.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

• 5 lat(a) później...

Hej, mam pytanie odnośnie tego czujnika odległości. Czy czujnik odległości omawiany w kursie (Grove - ultradźwiękowy czujnik odległości 3-350cm) można podłączyć do microbita przez płytkę waveshare 15220 (kontroler serw), a nie przez płytkę rozszerzeń grove (Grove - Shield v2.0)? Na płytce waveshare podłączam serwa, ale chciałbym do wolnego pinu podłączyć ten czujnik (żółtym kabelkiem z czujnika). Bardzo proszę kogoś ogarniętego o podpowiedź, zanim spalę płytkę 🙂

@KondzioSSJ jeśli dobrze widzę to ta płytka nie ma gotowego złącza pod takie czujniki. Czy chcesz ją podłączyć lutując połączenia, czy łącząc sygnały z kilku wtyczek? Albo może ja patrzę na złą płytkę? Daj znać jak chcesz dokonać fizycznie tego połączenia 🙂 

Hej, czujnik ma cztery wyjścia (jedno niepodłączone).

image.thumb.png.b2899c7dd6bdfc0c8728ba64e75d35b9.png

Płytka waveshare, do której wkładam microbita ma wolne piny np. P0, P1, P2, P8 itd. 

image.thumb.png.289e63c537c6eeaba65b9bf64983fe45.png

Planowałem podłączyć czujnik ultradźwiękowy do waveshare 3 kabelkami do tych małych otworków: GND, napięcie 5V i ten sygnałowy pod wolny PIN (np P0), a programować czujnik za pomocą tej gotowej biblioteki "grove". 

I chciałem zapytać kogoś bardziej ogarniętego, czy to ma szansę działać i niczego nie zepsuję 🙂 Pytam, bo nie do końca rozumiem jak działa ten czujnik chyba.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...