Skocz do zawartości

Kosiarka zdalnie sterowana / programowanie

Pomocna odpowiedź

W związku z tym że "gdy się nie ma co się lubi to się lubi tych co mają" albo szuka się innych rozwiązań to w związku z tym tak jak mówiłem że z programowaniem u mnie słabo zatem postanowiłem tak na bardzo szybko pójść inną drogą (ale ta droga jak się okazuje bardzo dziurawa) i dla testu złożyłem (oczywiście z gotowego schematu znalezionego w sieci) prosty układ pracujący pomiędzy odbiornikiem a silnikiem który przerabia sygnał PWM na zmianę kierunku i również trochę prędkości silnika. Przedstawiem tylko ot tak dla ciekawości jak by to mogło działać - na razie na jednym silniku i nie wiem jak by to potem rozwiązać na dwa silniki żeby działało jak na filmach zamieszczonych wcześniej (ale to już chyba w ustawieniach nadajnika) , a działa toto słabo jak z resztą widać, (chodzi to jak tak krowa poganiana chabinką prowadzona na łąkę) ale zrobiłem.

(edytowany)

Może jednak się jakoś uda zrobić bez programowania jakiegoś modułu pomiędzy odbiornikiem a silnikami, (przyszły mostki h ale testy z później czy to będzie chodzić, a jak się nie uda to znowu mam inne rozwiązanie) kupiłem też serwomechanizmy, rozkręciłem odłączyłem potencjometr i jak na razie to działa tak jak by mi pasowało czyli silnik kręci się i w jedną i w drugą stronę i zmiana prędkości też jest czyli na dużym też ma działać oczywiście z dobrym silnym układem wykonawczym. Czyli (prawdopodobnie rozwiązany problem z programowaniem u mnie).

Poza tym musiałem poprawiać po fabryce ten odbiornik fs-ia10b bo pierwszy kanał nie działał bo pin sygnałowy był połączony z masą i w ogóle nic nie działało (myślałem że ja coś uwaliłem a tu jednak komuś w fabryce się za dużo cyny chlapnęło, a kupiony z gwarancją ale nie chciało mi się odsyłać).

Edytowano przez motorek84
  • 3 miesiące później...

Jeśli o gotowe rozwiązanie problemu  to proponuje sterownik który jest dostępny Sterownik DC Cytron.
Na takim zrobiłem sterowanie do przyczepy kempingowej do silników DC by ustawiać przyczepę w wyznaczonym miejscu na polu kempingowym, super dokładne.

Regulacja prędkości oraz kierunku, kompatybilne z modułem flysky bo też go posiadam. Dodatkowo moduł wytrzymuje e peak 80A, nominalna jego praca 30A.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...