Skocz do zawartości

Obsługa RF - własna implementacja komunikacji

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
11 godzin temu, Sheppard25 napisał:

1. Czy jeżeli ustawiam na pin tego modułu RF stany 0 lub 1 to ten moduł już nadaje? Tzn w jaki sposób miałbym "wyłączać" nośną tak aby wysyłać kolejne bity? Ustawiając pin na jakiś tan niezdefiniowany? Chyba nie odłączając zasilanie modułu bo żadne schematy nie uwzględniają czegoś takiego.

Wg schematu moduł nadaje tylko jeśli jest podana jedynka na Q1 czyli data. Czyli cyklicznie włączasz i wyłączasz nadajnik - to bardzo prosta konstrukcja.

11 godzin temu, Sheppard25 napisał:

2. Czy jeżeli ustawiam na stałe stan wysoki na nadajniku, to zakładając że wtedy ten nadajnik stale nadaje jedynkę nie powinienem mieć również stanu wysokiego na odbiorniku? Zapinam się tam oscyloskopem niestety napięcie mi tam szaleje od 0 do ok. 3V i to niezależnie od tego czy nadajnik jest włączony czy nie. Kwestia anteny?

Powinno najpewniej jest tam logika odwrócona stan wysoki w nadajniku = niski w odbiorniku. Ale znów to trzeba sprawdzić, w sumie może być to kwestia anteny. Mam też prawdopodobnie schemat odbiornika
433_receiver.thumb.png.950a4dc87ec7f97504fd6f1b027638b5.png

EDIT: Tu masz więcej opisane, dziwne że nie zajrzałeś do linków na stronie botland https://majsterkowo.pl/jak-zaczac-z-rf/

Nawet masz opisane jak zrobić antenę (na dole strony)

Edytowano przez _LM_
(edytowany)

@_LM_ chyba odwróconej nie ma bo wtedy na pinie DATA odbiornika byłby w momencie braku nadawania stale stan wysoki right? Natomiast mam 0 (podłączałem i diodę i woltomierz). Zrobiłem anteny z kabla ze skrętki, wlutowałem jak na obrazkach, myślę, że 17.3cm z tolerancją +/- 3mm ale niestety nic się nie dzieje. Zauważyłem tylko, że czasami gdy stykam anteny to pojawia się na chwię napięcie na odbiorniku. Pare razy udało mi się machając nadajnikiem w pobliżu odbiornika dostać mały sygnał ale nie wiem czy to nie kwestia robienia jakiś zakłóceń. Udlo mi się też na sekunde zapalic diode wylaczajac i wlaczajac nadajnik czyli cos sie nadaje. Brak mi wiedzy z RF żeby to określić. Przydałoby się sprawdzić w ogóle czy np nadajnik wysyła falę (jest na pinie DATA stan 1) przez antenę (ale jak rozumiem do tego są potrzebne jakieś drogie analizatory widma) . 

PS Zrobiłem blinka na nadajniku co sekundę i dioda faktycznie ddelikatnie zaczęła mrugać. Coś się dzieje. Widocznie stały stan 1 na nadajniku może nie powodować stałego stanu 1 na odbiorniku. Kupiłem analizator sygnałów logicznych, spróbuję się podepnąć pod odbiornik. 

IMG_4126.JPG

IMG_4127.JPG

IMG_4128.JPG

Edytowano przez Sheppard25
(edytowany)

Zauważyłeś może brak tej cewki?
image.thumb.png.8f69925b4649404edb877c1726ce3e3f.png

Zastanawiam się czy to ma prawo działać. W internecie jest troszkę informacji na ten temat. Niektórzy twierdzą, że to musi być jakaś wadliwa seria i trzeba taką cewkę dorobić. Inni znowu, że działa i bez niej. Ale może działa na max 50cm?

Takie opinie w sumie nie wróżą nic dobrego:
image.thumb.png.aa222ea60a2f0693203fdffb7ba06dec.png

Edytowano przez etet100
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

@etet100 tak widzialem ale nie chcialem wierzyc ze Botland sprzedawalby niedzialajacy produkt. Nawet na zdjeciach maja bez tych cewek. No chyba ze maja to gdzies sprowadzaja z aliexpress jak leci i wystawiaja. Zastanawiam sie czy mozna dolutowac ta jedna brakujaca cewke na nadajniku

To jest najtańsza chińszczyzna. Botland takich różnych pewnie sprzedaje na tony i nie sprawdza każdej sztuki ani nawet każdej partii. Nawet w tej opinii jest info, że kupiono w botland i zasięg był fatalny. Choć oczywiście problem może być gdzie indziej.

Kręciłeś tym trymerem na odbiorniku? Może kwestia dopasowania częstotliwości?

• Lubię! 1
(edytowany)

Pewnie masz racje. Nie krecilem, jak to dziala? To nie powinno miec zafixowanej czestotliwosci 433 z kwarcu?

//edit, ok kwarc tylko jest na nadajniku

Tak mały zasięg świadczy raczej o tym że jest jakiś problem ze strojeniem. W nadajniku nic nie zrobisz bo jest kwarc ale odbiornik? 

3 godziny temu, _LM_ napisał:

Tak mały zasięg świadczy raczej o tym że jest jakiś problem ze strojeniem. W nadajniku nic nie zrobisz bo jest kwarc ale odbiornik? 

@_LM_ @etet100 znalazlem jeszcze taki wątek 

https://electronics.stackexchange.com/questions/614606/mx-fs-03v-433-mhz-transmitter-will-it-function-with-a-coil-missing I link w nim do https://vk4ghz.com/fs1000a-433-mhz-transmitter-l2-missing/ gdzie gosc twierdzi ze dodanie tej cewki z drutu  powinno cos poprawic. Skoluje drut i sprawdze

(edytowany)
2 godziny temu, _LM_ napisał:

No bez tej cewki niema prawa to działać 🙂 @etet100 brawo za spostrzegawczość 👏

@_LM_ Wiem, ze cewka musi miec jakas indukcyjnosc czy inne parametry ale czy generalnie robiac podobnie jak ziomek w tym wpisie powyzej "na oko" 3 zwoje bedzie w miare okej (albo chociaz lepiej niz bylo)? Do pradu zmiennego jeszcze nie doszedlem 😜

(edytowany)

Dokładnie tak zrób. Możesz jeszcze sprawdzić czy na emiterze Q2 jest jakieś napięcie wg masy. Jeśli nie to jest wystarczający powód aby tę cewkę tam wlutować.

EDIT źle napisałem, kolektor zamiast emiter.

Edytowano przez _LM_
(edytowany)

@Sheppard25, czy masz możliwość sprawdzić co dzieje się na pinie wyjściowym odbiornika, np. oscyloskopem? Mam RX500 od Qiachip (o ile nie podróbka) i tu jest jesień średniowiecza. Próbowałem z rezystorem pull up/down 10kΩ na pinie "DO", podłączałem bezpośrednio do li-ion ~4V (bez przetwornicy, stabilizatora, itd.), ale te zakłócenia dalej występują i nie pochodzą od uC, ponieważ moduł był tylko pod oscyloskopem. Nie wiem, czy jest to normalne zachowanie, czy nie, w czterech egzemplarzach to samo. Kiedy użyję pilota - sygnał wyłapuje, na "luzie" dużo śmieci.

rx500.jpg

zakłócenia.png

sygnał z pilota.png

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...