Skocz do zawartości

Obsługa RF - własna implementacja komunikacji

Pomocna odpowiedź

@orb777 w jakim kontekście pytasz? Też masz ten problem? Generalnie ja go rozwiązałem już za pomocą dolutowania cewki, tak jak napisałem powyżej. Czasami nadal pojawiają się jakieś zakłócenia  przy zmianie stanu i na to nie mam pomysłu, czasami restart mikrokontrolera pomaga. 

Nie posiadam oscyloskopu jeszcze ale kupiłem tani analizator logiczny i to jest gamechanger do debugowania takich rzeczy. Podpiąłem go tak jak piszesz pod wyjście odbiornika, dzięki temu wiem co do niego dotarło.

(edytowany)

@Sheppard25 , może być i analizator. Wystarczy mi sam przebieg z pinu data odbiornika "na luzie", kiedy nic nie wysyłasz. Załączam dłuższe przebiegi (Logic2/PulseView) z analizatora. Pilota używam pomiędzy ~5-10 sekundą (widać "uporządkowany" sygnał), reszta to "zakłócenia".

rx500_analizator.zip

Edytowano przez orb777
(edytowany)
17 godzin temu, Sheppard25 napisał:

Czasami nadal pojawiają się jakieś zakłócenia  przy zmianie stanu i na to nie mam pomysłu, czasami restart mikrokontrolera pomaga. 

Znalazłem u siebie MX-RM-5V + FS1000A, widocznie kiedyś kupiłem. Na 3.3V w odbiorniku sygnał jest czysty, 5V więcej zakłóceń. Zasięg dość mizerny, odległość co najwyżej do "parowania" z pilotem. Zauważyłem jednak dziwną rzecz zasilając poprzez 3.3V. Odbiornik (MX-RM-5V) domyślnie ma na pinie DATA stan niski, w okolicach 0V, stan wysoki wynosi 2V. Kiedy pilot jest w zasięgu, wciskam guzik i oddalam aż go straci, wtedy DATA ustawia się na stan wysoki aż do kolejnej komunikacji z pilotem. Stan wysoki czasem zostaje, aż wcisnę inny guzik, nie ten sam. Co zabawniejsze, zasięg rośnie wtedy dwu-trzy krotnie. Ustawienie "zatrzasku" może mieć związek z pilotem (programowalny), bo na innym to nie działa, ale wzrost zasięgu jest dosyć dziwny.

Edytowano przez orb777
(edytowany)
7 godzin temu, orb777 napisał:

Znalazłem u siebie MX-RM-5V + FS1000A, widocznie kiedyś kupiłem. Na 3.3V w odbiorniku sygnał jest czysty, 5V więcej zakłóceń. Zasięg dość mizerny, odległość co najwyżej do "parowania" z pilotem. Zauważyłem jednak dziwną rzecz zasilając poprzez 3.3V. Odbiornik (MX-RM-5V) domyślnie ma na pinie DATA stan niski, w okolicach 0V, stan wysoki wynosi 2V. Kiedy pilot jest w zasięgu, wciskam guzik i oddalam aż go straci, wtedy DATA ustawia się na stan wysoki aż do kolejnej komunikacji z pilotem. Stan wysoki czasem zostaje, aż wcisnę inny guzik, nie ten sam. Co zabawniejsze, zasięg rośnie wtedy dwu-trzy krotnie. Ustawienie "zatrzasku" może mieć związek z pilotem (programowalny), bo na innym to nie działa, ale wzrost zasięgu jest dosyć dziwny.

Mam to samo. Czasami zostaje mi tam stan wysoki, nie wiem czemu. Tak jakby nie wyczaił że fala się już skończyła 😄 Głównie tak mam przy bitach rzędu > 1ms. Podlaczenie i odlaczenie od pradu pomaga

Edytowano przez Sheppard25
  • Lubię! 1
37 minut temu, Sheppard25 napisał:

Mam to samo. Czasami zostaje mi tam stan wysoki, nie wiem czemu. Tak jakby nie wyczaił że fala się już skończyła 😄 Głównie tak mam przy bitach rzędu > 1ms. Podlaczenie i odlaczenie od pradu pomaga

U mnie ogólnie kiepsko z zasięgiem na tej parze modułów. Najpierw dolutowałem anteny "sprężynki", ale nie za wiele zmieniły. Dopiero cienki drut w izolacji o długości dokładnie 173 mm nieco poprawił (tyle ma wystawać nad pcb) , ale i tak daaaaaaaleko temu do 10m, nie mówiąc już o 100. Testowo używam biblioteki https://github.com/peterhinch/micropython_remote + MicroPython v1.23. HC-12 w porównaniu do tego to mercedes. Nawet RX500 jako odbiornik ma większy zasięg (mimo łapania "śmieci"), kiedy używam go z nadajnikiem FS1000A.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...