AlanB Listopad 28, 2024 Autor tematu Udostępnij Listopad 28, 2024 @Sylba a to nie to samo co zaworek zwrotny ?
Sylba Listopad 28, 2024 Udostępnij Listopad 28, 2024 (edytowany) Dla mnie wystarczające jest określenie zwrotny. Dodałem określenie przeciw-zwrotny ponieważ pod takimi hasłami pojawia się w ogłoszeniach. Edytowano Listopad 28, 2024 przez Sylba
AlanB Grudzień 1, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 1, 2024 Problem z kapaniem rozwiązała pompka perystaltyczna
Santiago Grudzień 1, 2024 Udostępnij Grudzień 1, 2024 1 minutę temu, AlanB napisał: Problem z kapaniem rozwiązała pompka perystaltyczna Co to jest ?
AlanB Grudzień 1, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 1, 2024 @Santiago @Santiago pompka która nie ma kontaktu z cieczą, działa na zasadzie zgniatania rurki co jakiś czas dzięki czemu można precyzyjnie odmierzać ciecz . Ma w sobie 3 jakby kółka które kręcą się i zgniatają i luzują rurkę
Santiago Grudzień 1, 2024 Udostępnij Grudzień 1, 2024 Zawsze coś nowego, ale może się przydać. Tak myślę , aby zrobić Nalewak i dać go komuś na urodziny itp. Albo sprzedać po kosztach produkcji. No ale to plany na przyszły rok i muszę się wiele nauczyć.
AlanB Grudzień 1, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 1, 2024 No na pewno jest to rzadki prezent urodzinowy i mało powtarzalny
Santiago Grudzień 1, 2024 Udostępnij Grudzień 1, 2024 @AlanB Jeżeli będę to budował to chcę zrobić to na Atmega8 (mam jakieś 2 stare sztuki), muszę kupić programator (nie będę się bawił, aby programować przez Arduino). Tutaj po prostu szkoda wkładać Arduino. Nie zapominaj, że ma stabilizator oraz dodatkowy układ i diodę , które to niepotrzebnie pobierają prąd. Następnie należałoby powyłączać w Atmedze8 niepotrzebne podzespoły, które to sobie działają pomimo , że z nich nie korzystasz. Oczywiście zasilanie z kabla (pomimo tego oszczędność wskazana i wbrew pozorom spora). Dla własnej satysfakcji uczę się języka c i dlatego chciałbym zoptymalizować kod pod względem zajęcia pamięci. Być może zrezygnuję z delajów (oj człowieku nieco mi ich wisisz...- znaczy Nalewak), na rzecz jakiejś tam funkcji bazującej na : millis, albo przerwaniach od zegarów. No i co jest dla mnie najgorsze to część mechaniczna... Zawsze czytałem , uczyłem się , poznawałam, ale nigdy nie miałem zdolności manualnych.... No i musiałbym zrobić spis tego co wykorzystałeś , łącznie z tą pompką. Jak na nią wpadłeś ?
AlanB Grudzień 2, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 2, 2024 @Santiago ja również dopiero się uczę na Arduino też to dla mnie nowość i czarna magia .... Co do pompki to już kiedyś właśnie przeglądając to forum podpowiadali koledzy w innym projekcie że takie "cuda" istnieją moja ma wydajność 1l na 4min także wychodzi mi że aby malało kieliszek to pompka działa 6 sekund , ja to znowu bardziej wolę prace manualne niż programowanie a styczności z ATmega8 to wgl nie miałem i nie wiem co i jak 1
AlanB Grudzień 16, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 16, 2024 @Santiago Witam , po nieco dłuższej przerwie , i po ciągłym , weekendowym testowaniu nalewaczka , zrodził się pomysł aby dodać możliwość ustawienia ilości ml za pomocą potencjometru (25ml, 30ml itd) , chciałem dodać kod jak w projekcie wyżej który udostępnił @Sylba ale niestety nie wychodzi mi to ... A życie pokazało , że przydałaby się taka funkcja
Santiago Grudzień 16, 2024 Udostępnij Grudzień 16, 2024 @AlanB do piątku mam przechlapane w pracy, ale później wolne. Skocz do kursu arduino Lamka nocna i tam jest to zrobione, albo lepiej linijka z diodami, gdzie po ustawieniu potencjometru zapalają się diody
AlanB Grudzień 16, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 16, 2024 @Santiago spróbowałem coś stworzyć przy pomocy AI Black box i coś takiego stworzyła sztuczna inteligencja nada się coś z tego ? #include <LiquidCrystal.h> // Ustawienia dla wyświetlacza LCD LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2); // Definicje pinów const int potPin = A0; // Pin potencjometru const int pumpPin = 9; // Pin do sterowania pompą // Ustawienia pojemności const int pojemnosci[] = {20, 25, 30}; // Pojemności w ml const int liczbaPojemnosci = sizeof(pojemnosci) / sizeof(pojemnosci[0]); void setup() { lcd.begin(16, 2); pinMode(pumpPin, OUTPUT); digitalWrite(pumpPin, LOW); // Wyłącz pompę na początku } void loop() { int potValue = analogRead(potPin); // Odczyt wartości z potencjometru int index = map(potValue, 0, 1023, 0, liczbaPojemnosci - 1); // Mapowanie wartości // Wyświetlanie aktualnej pojemności lcd.clear(); lcd.print("Pojemność: "); lcd.print(pojemnosci[index]); lcd.print(" ml"); // Włączanie/wyłączanie pompy if (digitalRead(pumpPin) == HIGH) { delay(pojemnosci[index] * 1000); // Napełnianie przez określony czas (przykładowo 1ml na sekundę) digitalWrite(pumpPin, LOW); // Wyłącz pompę } // Możesz dodać przycisk do uruchamiania pompy // if (digitalRead(buttonPin) == HIGH) { // digitalWrite(pumpPin, HIGH); // Włącz pompę // } delay(100); // Krótkie opóźnienie }
_LM_ Grudzień 16, 2024 Udostępnij Grudzień 16, 2024 7 godzin temu, AlanB napisał: nada się coś z tego Każ botowi napisać ten sam program za pomocą funkcji millis (konkretnie nie chcesz mieć delaya w pętli głównej), ciekawe jak sobie poradzi
Santiago Grudzień 16, 2024 Udostępnij Grudzień 16, 2024 Jak już wspomniałem, do piątku nie ma mnie :), jednak już dzisiaj napisałem w głowie kod o który ci chodzi (z uwzględnieniem licznika nalewań) Muszę jednak wiedzieć jakie są wartości które Ciebie interesują , czy to co było napisane wystarczy (pojemnosci[] = {20, 25, 30}) , wydaje mi się to nieco mało i zbyt zbliżone wartości. Ja bym rozszerzył zakres przynajmniej do 50 ml., albo nawet w skrajnych wypadkach do 100m. Co do kodu wygenerowanego to w tym wypadku niepraktyczny, ale to nie problem. W sobotę napiszę kod oraz jaki zwykle prozaiczny 'błąd' popełniłem - wiedząc o tym , że może to być w przypadku zmian kłopotliwe :), tak jak wiedząc o drganiach styków - spokojnie sobie to lekceważyłem ...
orb777 Grudzień 16, 2024 Udostępnij Grudzień 16, 2024 (edytowany) 8 godzin temu, _LM_ napisał: Każ botowi napisać ten sam program za pomocą funkcji millis (konkretnie nie chcesz mieć delaya w pętli głównej), ciekawe jak sobie poradzi Jest nawet na forbotach wyjaśnione: https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-ii-wielozadaniowosc-opoznienia-z-millis-id18418 @Santiago, możesz zapoznać się jako naczelny wódz tego projektu. Coś tak czuję, że po ulepszeniach, gdzieś za rok, nalewak będzie w myślach czytał, hehe. Edytowano Grudzień 17, 2024 przez orb777
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »