Skocz do zawartości

Programowanie serwomechanizmu do poszczególnych przycisków

Pomocna odpowiedź

@Santiago obudowa to sklejka 10mm taka miałem , myślałem nad drukiem 3d ale to jak już będzie wszystko dopięte na 100% , w rzeczywistości wyświetlacz ładnie widać i jest czytelny mój aparat tak dziwnie nagrywa światło .... Tak na przyciski również będzie folia 🙂

• Lubię! 1

@Sylba widziałem inny, ale ten jest też ciekawy. 

@AlanB a może by tak kolega się pochwalił na jakim etapie jest ? Gdzie umieściłeś wyświetlacz ? 

Poza tym rozwiązałem parę problemów o których to kolega AlanB nawet nie pomyślał. No ale to na wersję Nalewaka 2  :). 

@Santiago konstrukcja nalewaka już gotowa , wyświetlacz jest tak zamontowany jak parę postów wyżej czyli na czołowej ściance , przyciski krańcowe znalazłem takich rozmiarów, że kieliszek nie da rady podnieść kieliszka. Alkohol dozuje za pomocą pompki 3V oraz przekaźnika z możliwością ustawienia czasu działania pompki i nim właśnie mam wyregulowane że nalewa idealnie do kieliszka taka sama ilość , oczywiście trzeba było na rurce dac zawór zwrotny aby równo polewało.  Testuję codziennie po 1H jak na razie na zwykłej H2O i nie zauważyłem błędów , myślałem że ten kod już jest bezbłędny bo wszystko działa u mnie za każdym razem . Pomyślałem również, że nie każdy chce pić kieliszki niektórzy wolą drinka sobie zrobić , więc dodałem również osobny przycisk chwilowy i gdy go trzymamy to sami dożyjemy sobie alkohol np. do szklanki. 

• Lubię! 1

Bardzo dobrze, że wszystko działa. Zastanawiam się czy samemu nie wykonać tego projektu. Muszę to uwzględnić w planie na przyszły rok. Jest wiele rzeczy, które to można by było ulepszyć. 

Przede wszystkim zamienić delaye na funkcję , którą muszę napisać.

No i nieszczęsne osoby , które to chcą mniej (albo więcej)...

Rozpoznawanie osoby uprawnionej.

Zapisywanie danych do pamięci stałej.

PODŚWIETLANIE I INNE NIEZBYT MĄDRE RZECZY :), wyobraź sobie że ramie się przesuwa i każde pole zmienia kolor , aż nad odpowiednim polem kolejny raz zmienia się kolor i zaczyna się nalewanie. Przed tym wszystkim krótki rozbłysk diody (najlepiej czerwonej, albo fioletowej - zbliżonej do ultrafioletu) , aby zasygnalizować , że Nalewak zareagował 🙂 .  Nie jest to nikomu do szczęścia potrzebne ale nada temu dziełu taki charakter 'naukowy'. 

No zobaczymy - temat rzeka. 

Wyłączanie po odpowiednim upływie czasu (fizyczne).

Postanowiłem zrobić schemat jak mam podłączony nalewak od strony elektrycznej a więc ;

1. Główne zasilanie mam z akumulatora do wkrętarki Metabo - 18v lub zasilanie sieciowe 12v ( wtedy akumulator musi być odłączony)  zasilam tym ; płytkę arduino uno , moduł przekaźnika z regulacją czasową, moduł przetwornicy step-down. 

2. Napięcie 18v podłączone do modułu przetwornicy step-down i obniżam napięcie z 18v do +- 4.50v.

3. Napięciem 4.50v zasilam serwomechanizm TOWER PRO MG996 oraz pompkę ( czerwona dioda led na schemacie).

4. Moduł przekaźnika z regulacją czasową steruje czasem pracy pompki czyli ;  stawiając kieliszek na przycisku krańcowym, wyzwalamy sygnał na (A0, A1,A2,A3 itd. w arduino załącza nam pin nr 13 którym sygnał wyzwala nam pracę przekaźnika czasowego. prościej mówiąc arduino tylko nam daje sygnał a moduł z przekaźnikiem robi swoją robotę odmierzając nam płyn do kieliszka ( niestety gdy dopasujemy czas nalewania do jednego kieliszka, to reszta kieliszków musi mieć taką samą pojemność inaczej będzie albo za mało albo się przeleje)

5. Mam podłączony również osobny przycisk tylko do pompki ( gdyby ktoś chciał drinka to tylko podstawia szklankę pod nalewak i samemu przyciskiem sobie dozuje ile chce wypic magicznego napoju 🙂 )

Może komuś się przyda moje rozwiązanie podłączenia 🙂  

Materiały jakie wykorzystałem to :

1. Adapter do baterii Metabo 18v z przewodami (tutaj akumulatory można dobrac wg własnego uznania )  cena 35zł

2. Przełącznik krańcowy mikro 3p z dźwignią cena 1.42zł/szt ( ja kupiłem 6 szt) = 8,52zł 

3. arduino uno (kopia)  cena 37zł

4. serwomechanizm tower pro mg 996 cena 30zł

5, Pompka do wody 5-20L   cena 13zł 

6. Wyświetlacz lcd 2x16  HD44780 cena 10zł

7. potencjometr liniowy 100k  cena 2zł

8. Moduł przekaźnika czasowego 12v 230v 0-999min 10 trybów  cena 16zł 

9. Przetwornica step-down XL4015 DC/DC 8V-36V  cena 10zł 

RAZEM = 160zł

przewody do podłączenia oraz obudowę nie liczę bo zawsze coś się w domu znajdzie 🙂  

Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc i czas poświęcony do stworzenia tego wynalazku głownie podziękowania dla @Santiago za profesjonalne podejście do tematu i pomocy ! WIELKIE DZIĘKUJĘ  ! 

PROJEKT.png

• Lubię! 1
6 minut temu, AlanB napisał:

niestety gdy dopasujemy czas nalewania do jednego kieliszka, to reszta kieliszków musi mieć taką samą pojemność inaczej będzie albo za mało albo się przeleje)

Wiedziałem , że niektórzy chcą mniej, ale aby wszyscy mieli swoje kaprysy ... 

W wojsku się mówiło - c..  ale jednakowo. 

No i umieść film.

I stało się , nadszedł czas aby wypróbować nalewak już z alkoholem , no i niestety nie wiem dlaczego tak się stało , na wodzie po skończonym nalewaniu nic nie kapie a na wódce niestety w pozycji 0 cały czas kapie alkohol 😕 jak na to zaradzić jakiś mini zawór elektryczny zda egzamin ? 

5 godzin temu, AlanB napisał:

na wodzie po skończonym nalewaniu nic nie kapie a na wódce niestety w pozycji 0 cały czas kapie alkohol 😕 jak na to zaradzić jakiś mini zawór elektryczny zda egzamin ?

Najprościej, można coś podstawić, a bardziej poważnie, tak ukształtować rurkę by płyn "miał pod górkę". Zawór także może być skuteczny.

No właśnie też tak myślałem aby dać do góry natomiast to mało mi daje gdyż wężyk w butelce jest dosyć wysoko i mimo że jest zaworek zwrotny to siła grawitacji potrafi wypchać pod górkę ... A jak nie będę miał zaworu zwrotnego to znowu nie będzie równo nalewać bo zawsze wypcha najpierw powietrze a później płyn. Zamówiłem jeszcze pompkę perystaltyczną zobaczę może ona coś pomoże ...

7 godzin temu, AlanB napisał:

na wodzie po skończonym nalewaniu nic nie kapie a na wódce niestety w pozycji 0 cały czas kapie alkohol

To, co mi przychodzi do głowy jako różnica pomiędzy tymi dwoma przypadkami, to większa lotność alkoholu, czyli że łatwiej odparowuje on niż woda. Być może w zbiorniku (butelce?) tworzy się nad cieczą poduszka pary alkoholu, wytwarzając przy tym minimalne nadciśnienie, powodujące kapnie. W takim przypadku wystarczy w korku butelki zrobić niewielki, dodatkowy otworek, wyrównujący ciśnienie.

@jand raczej poduszki nie ma gdyż nie mam nakrętki w butelce, butelka jest odkręcona i tylko wężyk dany do środka , obawiam się też że winą samą w sobie jest wysokość butelki , która może powodować że grawitacyjnie przepycha płyn ...

(edytowany)
54 minuty temu, AlanB napisał:

raczej poduszki nie ma gdyż nie mam nakrętki w butelce, butelka jest odkręcona i tylko wężyk dany do środka

Na filmie, który pokazujesz na początku wątku, butelka jest odwrócona otworem do dołu. Istotną sprawą przy takim napełnianiu jest doprowadzanie powietrza w miejsce płynu, który z butelki ubył. Rurka doprowadzająca powietrze musi być wyposażona w zawór zwrotny, uniemożliwiający wypływanie płynu z butelki. Zawór otwiera się, po włączeniu pompki, gdy ciśnienie wewnątrz butelki odpowiednio się obniży na skutek wypompowania części płynu. Dzięki temu wewnątrz butelki panuje podciśnienie utrudniające samoczynne wypływanie płynu.

https://www.youtube.com/watch?v=PHMa0dJvwNI

Zawory zwrotne (przeciw-zwrotne) powszechnie stosują akwaryści do napowietrzania wody w akwariach.

418674916_Zawrzwrotny.thumb.png.6f3adf403a9895c396a7c1ec2afcd5a5.png

Edytowano przez Sylba

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...