Skocz do zawartości

Podłączenie czytnika linii papilarnych do Arduino/ESP (dla potomnych)

AntekBezak

Pomocna odpowiedź

Więc tak: kupiłem niedawno czytnik linii papilarnych, i miałem straszny problem ze zmuszeniem go do współpracy z ESP. Po długiej walce mi się udało i chciałbym podzielić się rozwiązaniem. Zaczynając od podłączenia, kolory przewodów są mylące, a w dodatku różne źródła są sprzeczne co do tego jak to popodłączać, jednak diagram w dokumentacji DFRobot jest poprawny. Programowanie: próbowałem bibliotek DFRobot_ID809-master, SFM-V1.7 i Adafruit fingerprint library, tylko ostatnia z nich zadziałała (można ją zainstalować z managera bibliotek w Arduino IDE). Do przetestowania czytnika najlepiej zacząć od przykładowego kodu enroll z tej biblioteki (zapisuje on wzory linii papilarnych do pamięci). Jeśli pojawia się błąd z połączeniem z czujnikiem to trzeba zmienić baudrate w finger.begin(); w void setup, w moim przypadku było to 115200 baud, ale z tym to różnie, najlepiej testować po kolei wszystkie popularne np. 9600, 19200, 31250... Oprócz tego w dokumentacji ostrzegali żeby używać hardware serial, ja testowałem na ESP32-S3 zero mini i Arduino MEGA, na UNO mi się nie udało. Wbrew temu co wiele osób twierdzi, na Arduino działa bez konwertera poziomów logicznych, trzeba tylko pamiętać żeby zasilać z 3.3V. To wszystko co wiem, życzę powodzenia użytkowaniu czytnika.

Pozdrawiam.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...