Skocz do zawartości

Dobór przetwornicy step-down do projektu robota

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam, na wstępie pragnę zaznaczyć że nie jestem biegły w temacie obliczeń związanych z elektroniką. Obwody podstawowe umiem budować, jednak właśnie obliczeń dopiero się uczę porządnie na tym projekcie. Będzie to robot terenowy z dwoma takimi silnikami. Plan jest żeby podłączyć je do tego akumulatora przez ten sterownik na rpi. Miło byłoby gdyby rpi też było zasilane z tego akumulatora, wtedy miałbym jedno źródło zasilania do wszystkiego. Potrzebuję zatem dobrać przetwornicę, która podczas uruchomienia silników nie spowoduje żadnego skoku zasilania, żeby system się nie zrestartował. Dodatkowo dobrze byłoby żeby nie kosztowała za dużo. Próbowałem poszukać jakieś, które spełniałby te standardy, jednak trudno mi się połapać w tych wszystkich parametrach, a nie chcę zniszczyć sobie sprzętu ani kupić czegoś co i tak na nic mi się nie nada. Dlatego będę bardzo wdzięczny za propozycje konkretnych modelów przetwornic. Jeśli ktoś widzi też jakieś inne luki w moim planie, to oczywiście sugestje poprawek mile widziane. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Edytowano przez AntekBezak
  • 2 tygodnie później...
Dnia 22.11.2025 o 17:43, AntekBezak napisał:

Witam, na wstępie pragnę zaznaczyć że nie jestem biegły w temacie obliczeń związanych z elektroniką. Obwody podstawowe umiem budować, jednak właśnie obliczeń dopiero się uczę porządnie na tym projekcie. Będzie to robot terenowy z dwoma takimi silnikami. Plan jest żeby podłączyć je do tego akumulatora przez ten sterownik na rpi. Miło byłoby gdyby rpi też było zasilane z tego akumulatora, wtedy miałbym jedno źródło zasilania do wszystkiego. Potrzebuję zatem dobrać przetwornicę, która podczas uruchomienia silników nie spowoduje żadnego skoku zasilania, żeby system się nie zrestartował. Dodatkowo dobrze byłoby żeby nie kosztowała za dużo. Próbowałem poszukać jakieś, które spełniałby te standardy, jednak trudno mi się połapać w tych wszystkich parametrach, a nie chcę zniszczyć sobie sprzętu ani kupić czegoś co i tak na nic mi się nie nada. Dlatego będę bardzo wdzięczny za propozycje konkretnych modelów przetwornic. Jeśli ktoś widzi też jakieś inne luki w moim planie, to oczywiście sugestje poprawek mile widziane. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Cześć,

silniki które wskazałeś nie nadają się do bezpośredniego napędzania robota - spójrz na parametry - obroty nominalne przy zasilaniu 12V to 4600RPM - bez przekładni Twój robot będzie MEGA za szybki 🙂 Użyj dedykowanych silników z wbudowaną  przekładnią - tak abyś miał "na kole" prędkość w okolicy 200 RPM. Po drugie akumulator który chcesz użyć waży 3,5kg - uwzględnij to przy doborze silników! I po trzecie - czy kiedykolwiek już zbudowałeś coś jeżdżącego? Bo jeśli nie, to zacznij od najprostszych projektów i sukcesywnie w miarę nabywania doświadczenia rozbuduj projekt do docelowego. Jeśli od razu rzucisz się na głęboką wodę, to obawiam się, ze zmarnujesz dużo pieniążków i szybko się zniechęcisz brakiem oczekiwanych efektów 😉

Bardzo fajny na początek jest ten projekt: https://forbot.pl/blog/jak-zrobic-robota-od-zoltodzioba-do-pierwszego-swiatloluba-id4785

• Lubię! 1

@burger Dzięki bardzo za ostrzeżenie, na szczęście nie jest to moja pierwsza mobilna konstrukcja i wiem co robię 😉. Projekt już jest w realizacji (można tu zobaczyć), na razie wszystko idzie zgodnie z planem. Silniki mają oczywiście przekładnie, a całość powinna mieć wystarczająco dużo mocy żeby wjechać pod 45-stopniową górkę, mimo ciężkiego akumulatora. Wszystkie obliczenia były przed zakupem porobione. Nie liczę na to że wszystko się uda za pierwszym testem (nigdy tak nie jest), ale mam nadzieję że końcowy efekt nie będzie daleki od pierwotnych założeń. Jednak mimo to dziękuję za czujność, nie każdy tak się przejmuje powodzeniem projektu drugiej osoby. To się szanuje 👍

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...