Skocz do zawartości

ip5310 daje OUT 2,35V zamiast 5V

Pomocna odpowiedź

Napisano

cześć

Dopiero zaczynam zabawę z elektroniką więc proszę o wyrozumiałość i pomoc 🙂 Swieżo przerobiłem 1 poziom kursu podstaw elektroniki dla początkujących oraz jestem w połowie 1 poziomu arduino 🙂 Odbiłem trochę w stronę praktyki, pozamawiałem kilka modułów za sugestią ChataGPT i eksperymentuję 🙂 

Chcę uruchomić Arduino z baterii 3.7V poprzez modułu IP5310, który z tego co rozumiem ma być przetwornicą step-up do 5V.

Na padach baterii jest 4V,  a na wyjściu 2,35V. Przez USBC wychodzi 5V.

ChatGPT mówi że to zepsuty chiński tani moduł i że 100% skutecznym rozwiązaniem problemu jest kupienie nowego... 😵‍💫

Przy okazji proszę o ocenę lutów 😄 

IMG_3617.jpg

(edytowany)

Ten moduł służy zasadniczo do budowy power banków, a więc to samo złącze USB służy do ładowania akumulatora i poboru prądu. Skoro na USB jest 5V (nie w trakcie ładowania), to moduł jest OK.

Jeśli dobrze rozumiem sytuację, to bardziej odpowiedni byłby na przykład taki moduł.

Edit: nazywa się to "2in1 Type-C USB 5V 2A Charge discharge module"

Edytowano przez jand

To use the 5v Out on the bottom, you also need a MOSFET and Resistor on the bottom side (green).

If you buy the board without the USB A socket soldered on, then it will probably be missing those parts.

The board will only work as a USB-C Powerbank charging and discharging through the 1 USB-C port.”

I wszystko jasne ♥️

dziękuję, będę kombinował dalej (i następnym razem szukał podpowiedzi też na reddicie) 😇

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...