skmskm Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Buduje robota, ramę już stworzyłem teraz pracuje nad elektronikom. Robot posiada 5 stopni swobody na każdej nodze. Elektronika to 3 raspberry pico, każdy odpowiada za cześć funkcji(żyroskop, czujniki, człon decyzyjny/podający pozycje dla silników). Sterowniki to tmc5160T w trybie spi mode. Silnik to 1Nm 3A NEMA23 z przekładnią 1:50 co da 40Nm na każdy napęd plus as5600 enkoder na każdym wale przekładni. Elektronika: Płytka z sterownikami silników: Edytowano 47 minut temu przez skmskm 1
AntekBezak 45 minut temu Udostępnij 45 minut temu Ciekawy projekt, też kiedyś próbowałem robić roboty kroczące, niestety bez sukcesów. W moim przypadku największe problemy sprawiało zasilanie, stąd ciekawi mnie: w jaki sposób ten robot będzie zasilany?
skmskm 42 minuty temu Autor tematu Udostępnij 42 minuty temu (edytowany) 4 minuty temu, AntekBezak napisał: Ciekawy projekt, też kiedyś próbowałem robić roboty kroczące, niestety bez sukcesów. W moim przypadku największe problemy sprawiało zasilanie, stąd ciekawi mnie: w jaki sposób ten robot będzie zasilany? Z zewnętrznego zasilacza laboratoryjnego 32V(tyle teoretycznie może on dać 10A). Docelowo bateria lipol pakiet(znajomy ma zgrzewarkę to się zrobi go) na 8 celi pewnie. Co do kroczących dwa 4 noże dałem już rade zbudować działały ok, konstrukcje trochę zgapiłem z Disneya papierów do ich robota z nvidia. Edytowano 40 minut temu przez skmskm 1
AntekBezak 38 minut temu Udostępnij 38 minut temu A jakiego oprogramowania planujesz użyć np. do zachowywania równowagi i ogólnie do sterowania? To moim zdaniem jest najciekawsza strona tego typu robotów.
skmskm 34 minuty temu Autor tematu Udostępnij 34 minuty temu Przed chwilą, AntekBezak napisał: A jakiego oprogramowania planujesz użyć np. do zachowywania równowagi i ogólnie do sterowania? To moim zdaniem jest najciekawsza strona tego typu robotów. Żadnych specjalnie planów nie mam, specjalnie rozdzieliłem zadania miedzy różne pico by muc w razie czego zmienić główny komp na coś innego. Na razie chce spróbować coś ręcznie skleić jak będę miał problemy zmienię moduły itp... 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »