Skocz do zawartości

Treker

Administrator
  • Zawartość

19 055
  • Ostatnio

• Wygrane dni

609

Treker zajął 1. miejsce w rankingu.
Data osiągnięcia: 17 lipca.

Treści użytkownika Treker zdobyły tego dnia najwięcej polubień!

Informacje

Ostatnio na profilu byli

63 587 wyświetleń profilu

Osiągnięcia użytkownika Treker

Nestor społeczności

Nestor społeczności (19/19)

• Arbiter
  • Juror
  • To już 15 lat!
  • To już 10 lat!
  • To już 5 lat!

Odznaki

4,5 tys.

Reputacja

1. @wieniudj12 witam na forum Wszystko zależy od tego jaki masz budżet. P1S to dobry model, ale jest już następca P2S. Jeśli masz większy budżet to lepiej iść w Bambu Lab X2D, bo wtedy będziesz miał dwie dysze - druga do materiału podporowego. To się może przydać przy drukowaniu figurek.
  2. @sebslon witam na forum. Gdyby nie to, że kurs udostępniamy za darmo jako dodatek do zestawów to na pewno byłby już całkowicie usunięty. "Niestety" ekosystem RPi zmienia się bardzo szybko, a podwyżki wynikające ze wzrostu cen pamięci RAM sprawiły, że układy te nie są już aż tak atrakcyjne cenowo, jak było na początku. Nadal część materiałów jest aktualna i sporo osób czyta te materiały - i tylko dlatego nie usuwamy tego kursu. Jednak chyba nadszedł czas, aby zarchiwizować, bo w najbliższych miesiącach nie pojawi się aktualizacja tych materiałów. A nie chciałbym, aby kolejne osoby się tym irytowały. Zapisuję temat do realizacji. Główny problem w tym, że części ćwiczeń nie da się prawdopodobnie przepisać na obecną wersję oprogramowania, bo w między czasie było w RPi kilka istotnych zmian. Jeśli kupiłeś zestaw tylko ze względu na kurs to w ciągu 30 dni od zakupu możesz go bez problemu zwrócić w Botlandzie.
  3. @Rafal91 witam na forum! Nie kojarzę podobnych problemów, wygląda na to, jakby diody pobierały zbyt dużo prądu - nie powinno to mieć jednak miejsca przy takich ćwiczeniach (zakładam, że nie świeciłeś na biało z pełną mocą przez długi czas). Najlepiej pokaż jeszcze dla formalności zdjęcie podłączonego układu. Warto zacząć tez od sprawdzenia ile prądu pobierają włączone diody, jeśli nie masz takiej możliwości to zostaw włączony układ na dłużej, gdy diody będą świeciły z małą jasnością. Sprawdzisz wtedy, czy całość działa stabilnie przez dłuższy czas, jeśli problem będzie nadal występował to zgłoś sprawę do Botlandu - na pewno uda się szybko znaleźć rozwiązanie. W skrajnej sytuacji mogła się trafić uszkodzona płytka z diodami, ale z drugiej strony wtedy by raczej nie świeciły poprawnie.
  4. Wychodzę z założenia, że jeśli ktoś zaczyna to pierwsze filamenty powinien mieć od producenta, bo można uniknąć kilku problemów. Wbudowane NFC ułatwia przygodę na początku. Później można eksperymentować Tutaj się nie zgodzę, bo przy druku wielokolorowym ciężko bez niego coś zdziałać. Nawet, jeśli nie drukuje się z wielu kolorów to ja cenię sobie wygodę, że nie muszę ręcznie wymieniać filamentów, gdy chce zmienić kolor itd. Tylko wybieram w aplikacji, który chce i klikam drukuj. To dla mnie największa zaleta
  5. @emimujevic tylko materiały do druku (filamenty) - np. taki pakiet: https://botland.com.pl/filamenty-pla/28072-pakiet-filamentow-ze-szpulami-bambu-lab-startpack-premium-pla-4szt.html 4 kg pozwoli załadować cały zasobnik (AMS).
  6. @emimujevic nowsza to P2S Combo z kolorowym wyświetlaczem i ogólnie odświeżoną konstrukcją. Jeśli możesz zwiększyć budżet to warto, bo jest to urządzenie, które na pewno będzie służyło dobrze i da się je też bez problemu sprzedać dalej.
  7. @emimujevic to albo Bambu Lab A1 Combo, albo jeśli ma być konstrukcja zamknięta to P1S Combo, ale musisz wiedzieć, że to już stary model (dobry, ale stary i jest nowsza wersja). Aktualizacja: dodałem informacje o budżecie do tytułu tematu.
  8. @emimujevic cześć, witam na forum Jeśli dopiero zaczynacie to najlepiej patrz w kierunku Bambu Labów, bo start będzie najłatwiejszy. Masz jakieś wymagania lub oczekiwania co do budżetu? Na start zależnie od budżetu np.: Bambu Lab A1 Combo, Bambu Lab P2S Combo, Bambu Lab X2D Combo. Da się też taniej lub drożej
  9. @labik13 witam na forum i dziękuję za miłe słowa Mam nadzieję, że drugi poziom kursu będzie dla Ciebie równie ciekawy!
  10. @rinkemeri jaki dokładnie miernik posiadasz? Co dokładnie pokazywało się, gdy nie było styku?
  11. @ackarwow dzięki, przyznam, że o Lazarusie nie słyszałem, a z kolei hasło "Delphi" odblokowało mi w głowie sporo wspomnień. Pamiętam, że robiłem tam pierwsze okienkowe programy
  • Utwórz nowe...