Skocz do zawartości

Drukowany, wybuchowy robot

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Druk 3D staje się coraz popularniejszy, również w robotyce. Naukowcy prześcigają się pomysłami kreatywnego wykorzystania tej technologii.Jeden z najciekawszych projektów pochodzi z Harvard Microbotics Laboratory. Konstrukcja złożona z elementów o różnych właściwościach może przemieszczać się dzięki eksplozjom!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Druk 3D jak najbardziej ma potencjał, ale takie konstrukcje, jak ten robot, przypominają mi bardzo stare filmy niemego kina, w których pionierzy konstruktorzy latających machin- prezentują swoje wynalazki, niestety próby poderwania ich do lotu kończą się skokami lub destrukcją, całej konstrukcji - Ale być może takie rozwiązanie ktoś, kiedyś dopracuje i wykorzysta w sposób odpowiedni - bo ja w tym robocie nie widzę nic co można by wykorzystać w praktyce, no chyba, że są jakieś zawody dla takich "skoczków" I jeszcze zastanawiam się, gdybym miał zbudować takiego robota, to w jaki sposób miałbym zaopatrywać go w jeden ze składników paliwa, czyli tlen? Widziałem kiedyś jak jest to robione w wojskowych statkach powietrznych i raczej do bezpiecznych czynności to nie należy 😉

Pozdrawiam hob_bit 🙂

Zgadam się całkowicie z przedmówca. Nawet nie ma zastosowania dla takiego robota. Chyba jako Mario wskakujący na grzybka 😃. Druga bardzo ważna cecha to której brak to dokładność. Pewnie dużo więcej energii pochłonie niż na standardowym zawieszeniu.

dvd, ciężko stwierdzić czy nie ma zastosowania. To tylko prace badawcze. Może w jakiś warunkach system ten zostanie wykorzystany w roli efektywnego napędu. Nie zawsze nowe technologie mają od razu właściwe zastosowanie 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...