Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

pewnie już było wiele tematów z tym problemem czyli jak uruchomic silnik z hdd ale ja o elektryce za dużo nie wiem ale wiem przynajmniej jak si podłącza szeregowo i równolegle 😃

wracając do tematu chcę odpalić mój silnik ze starego napędu Samsunga przy użyciu płytki która jest razem z dyskiem, przykładałem napięcie 12V do niektórych miejsc na płytce i nic, a w napędzie przykładałem tez do tych 4 przylutowanych miejsc i robił on parę ruchów po czym dalej nic nie robił, wiem ze to jest silnik bezszczotkowy, i ze musi mieć sterownik a ja chce wykorzystać sterownik z płytki razem z twardzielem bo jak patrzyłem na plany takich sterowników to wogle nic z tego nie wynosiłem, wszystko jest na zdjęciach:

tu cały (jeszcze) twardziel:

hdd001.jpg

wymontowany silniczek:

hdd002.jpg

silnik po drugiej stronie:

hdd003.jpg

sama płytka twardziela:

hdd004.jpg

tu miejsca lutowania do silnika, jak podłączałem do dwóch środkowych to poruszał sie chwile i przestawał:

hdd006.jpg

chciałbym jeszcze conieco wykrzesać z tego silniczka, z góry dzieki za odpowiedzi

Cześć. Po zdjęciu mogę tylko powiedzieć że jest to silnik krokowy. Co do sterownika... ze zdjęcia widzę tylko to że silnikiem steruje układ w czerwonym kółku w moim zdjęciu.

Najprościej jest zrobić samemu taki sterownik niż grzebać w tej płytce.

Ten projekt z pierwszego postu będzie działać jeśli trochę go zmienimy!

No to może rozwiń myśl, sam chętnie poczytam.

Chodzi mi że ten układ nie pasuje do tego silnika ( już po ilości wejść można to stwierdzić). No chyba że się myle ( to też chętnie poczytam) 😮

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...