Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, zapoznałem sie z artykułami z Podręcznego poradnika elektronika ale tam za dużo napisanego na ten temat nie ma... Jest jedna krótka notka jak wysłać litere za pomocną 4 bitów. Ale jak właczyć wyświetlacz i zapalić kursor gdy nie mam podłączonych wyjśc D0-D3 ?

Wiele jest takich konstrukcji.

Jeżeli ktoś byłby tak dobry i wysłał mi kawałek kodu(mam kilak programów ale one są zabardzo zaawansowane) kodu który jest łatwy nie ma żadnych funkcji opisów itd itp tylko jest w nim zdefiniowane PORTY PA0-PA5 na uC do których jest podłączone RS E D4-D7 i wykonuje sie operacje inicjalizacji i wyświetla np jakas jedna literke wyraz cokolwiek...

Najlepiej jak było by to w WIn Avr programmers notepad.

Z góry dziekuje dla kogoś to jest jedna sekunda roboty a mi takie coś wyjaśni wiecej niż cały dataseet który też już drążyłem

Od strony Radzia to zaczynałem rozkmine tego ale prosiłem o :

"kawałek kodu który jest łatwy nie ma żadnych funkcji opisów itd itp tylko jest w nim zdefiniowane"

Kod Radzia napewno jest dobry ale : skomplikowany, ma header , multum funkcji których narazie nie chce. Zrozumienie tego jak narazie mi sie nie udało i dlatego chciałbym coś prostego jak pisałem proste zainicjalizowanie, i wyświetlenie jakiegoś znaku

Pozdrawiam

[ Dodano: 10 Lip 09 11:08 ]

PS czy programowanie w AVR-GCC rózni się od tego w WINAVR programmers notepad? Bo ten program radzia mi nie kompiluje sie poprawnie:

linking: HD44780.elf

avr-gcc -mmcu=atmega16 -I. -gdwarf-2 -DF_CPU=8000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -Wall -Wstrict-prototypes -Wa,-adhlns=HD44780.o -std=gnu99 -MMD -MP -MF .dep/HD44780.elf.d HD44780.o --output HD44780.elf -Wl,-Map=HD44780.map,--cref -lm

d:/programs/winavr-20090313/bin/../lib/gcc/avr/4.3.2/../../../../avr/lib/avr5/crtm16.o:(.init9+0x0): undefined reference to `main'

make.exe: *** [HD44780.elf] Error 1

Więc tak...

Z plikiem MAKE miałem kupę problemów, gdzieś w sieci udało mi się znaleźć działający, tu nie pomogę, bo nie pamiętam gdzie ;]

Opisy w kodzie z reguły ułatwiają zrozumienie go, więc to chyba akurat jest dobre w tym kodzie :]

Jedyne co musisz zrobić to podstawić swoje piny od LCD i dołączyć "hd44780.c" do swojego kodu.

Później dajesz już inicjację i normalnie korzystasz z funkcji wypisującej na LCD.

edit: a te multum funkcji jest konieczne do wyświetlenia tekstu :] jedna wrzuca znak, druga znaki ze stringa po kolei... da się to zrozumieć

Co do pliku makefile to robie go raczej tak jak należy tzn: ustawiam nazwe pliku model uC port przez, który koduje, to wszytko tworze przy pomocy MFile[WinAVR] wg pomocy czyli powinno być dobrze. inne programy robione wg tego schematu działaja bez zarzutów wiec mniemam że jest to ok.

Witam.

W książce:

Witkowski A: Mikrokontrolery AVR programowanie w języku C, przykłady zastosowań.

jest to bardzo dobrze opisane. Co prawda same funkcje wysyłające znaki i rozkazy są w aśmie ale dalej wszystko jest w C.

Jak jesteś zainteresowany tą książką w wersji pdf do priv me.

Co do pytania dotyczącego programers notepada i avr-gcc to jest tak, że

kompilator to avr-gcc,
a programers notepad jest tylko edytorem tekstu (jak zwykły notatnik) tylko ma kolorowanie składni i kilka innych użytecznych przy programowaniu możliwości.

Program napisany w środowisku WINAVR w programie programers notepad jest kompilowany do pliku wykonywalnego hex za pomocą avr-gcc, co również jest częścią środowiska WINAVR.

http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=68&meid=20

Na samym dola w dziale Wokół Procesora bardzo ładne arty na temat

HD44780 wszystkiego się z tego dowiesz jak chcesz mogę Ci podesłać

mój kod do obsługi wyświetlaczy alfanumerycznych z tym sterownikiem tyle, że

napisany w ASM przy czym zawiera dużo komentarzy bo pisałem go z myślą,

że kiedyś wrzucę na neta.

• 4 miesiące później...

Mam pytanie po skorzystaniu z bibliotek Radzia i użyciu np:

_delay_ms(50);

LCD_Initalize();

LCD_WriteText("michal");

wyświetlają mi się jakieś krzaki a pola puste są całe czarne te poniżej do połowy. Są to znaki jakich nawet w tabeli z Edw nie ma np:~ bądź mi. Wyraz jest wyprowadzany raczej poprawnie bo ma taka długośc ale wyświetla co innego. Ma ktoś jakieś pomysły ?? Możliwe ze ktoś wgrał inną biblioteke znaków ? bo ekran mam z odzysku

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...