Skocz do zawartości

Sygnały sterujące l293d z atmega328p

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam pytanie, czy mostek l293d posiada izolacje galwaniczna sygnałów sterujących? Chodzi o to ze układ zasilam 9V, atmege przez stabilizator a na mostek podaje prosto 9V, wspólna masa. Czy muszę odseparować sygnały sterujące z atmegi do mostka aby to 9V w razie przebicia nie uszkodziło atmegi?

Nie, nie posiada. Ma za to dwa zasilania: Vcc1 podłączasz do 5V - tego samego co do procesora i to napędza obwody wejściowe mostka, a Vcc2 do wyższego i mocniejszego źródła zasilania tranzystorów wyjściowych L293 czyli de facto silników. Ten drugi pin i i same tranzystory wytrzymują 36V. Musiałbyś się bardzo postarać żeby to przebić z baterii 9V. Poza tym daleko na niej nie zajedziesz. Ta w sumie dość droga bateria ma 400-500mAh i wydajność rzędu 100mA. Ile pobierają Twoje silniki? Bo jakoś nie dosłyszałem.

Procesor szybciej załatwisz chodząc po plastikowej wykładzinie i strzelając w niego małą iskrą wyładowania ESD z palca niż przez uszkodzenie mostka.

• Pomogłeś! 1

Dzięki, jest to tylko projekt do demonstracji wiec nie przejmuje się zasilaniem, bo zawsze mogę go zasilić zasilaczem ale nie będzie to raczej napięcie większe niż 12V. Chodziło mi tylko o to czy muszę odseparowywać te sygnały sterujące, ale jeśli nie to lepiej, zawsze płytka będzie mniejsza 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...