Skocz do zawartości

Płynięcie żyroskopu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

Chcę stworzyć segway używając zestawu Lego EV3 i Simulinka, posiadam żyroskop, z którego chciałbym otrzymać kąt położenia robota. Jako że żyroskop mierzy prędkość kątową to scałkowałem sygnał, niestety mój żyroskop płynie. Użyłem również filtru górnoprzepustowego, to jednak pomogło częściowo, ponieważ sensor wskazuje w pierwszej chwili poprawny kąt, ale po chwili bezruchu spada on do 0. Czy macie jakieś pomysły na otrzymanie poprawnego kąta? Myślałem o filtrze komplementarnym jednak EV3 nie obsługuje akcelometru :/

Z góry dziękuje za pomoc.

W załączniku schemat dotychczasowego układu.

Gyro.thumb.PNG.ce94147567e04fe4305e5d79ebb887c0.PNG

Cześć,

Czy macie jakieś pomysły na otrzymanie poprawnego kąta? Myślałem o filtrze komplementarnym jednak EV3 nie obsługuje akcelometru :/

Z góry dziękuje za pomoc.

W załączniku schemat dotychczasowego układu.

Może zastosuj Filtr Kalmana do estymacji prędkości kątowej i dryftu żyroskopu i na podstawie danych z wyjścia Filtra dopiero całkuj to, żeby były mniejsze błędy, ale nie wiem czy to zadziała. Ale do tego potrzebowałbyś w fazie korekcji pomiarów np. z enkodera.

Macierze dla takiego filtru wyglądają następująco:

Jakbyś miał problem z implementacją na mikrokontrolerze lub tylko w Matlabie to napisz pomogę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...