Skocz do zawartości

Model fizyczny - wykonanie z jakich elementów wykonać prototyp...

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry szukam kogoś do pomocy przy takim projekcie .  

Temat brzmi Temat pracy Zaprojektowanie i zbudowanie modelu demonstracyjnego zasady działania hamowania rekuperacyjnego wieloczłonowych elektrycznych pojazdów szynowych

Mam dany schemat musze go rozbudować  mechanicznie i elektronicznie zgodnie  z  tym schematem czy  jest możliwosc pomocy . Z JAKICH ELEMENTÓW TO ZBUDOWAC ABY SPELNIALO TĄ FUNCJĘ I ODZWIERCIEDLEAŁO TEN SAM  MODEL 

model.zip

@adr23k Doprecyzowuję. Bo model, to może być np układ równań różniczkowych albo program w narzędziu symulującym układy (mechaniczne, elektryczne ...), a chyba nie o to Ci chodzi.
Musisz opisać dokładnie, które elementy są istotne, jakie uproszczenia są dozwolone, jakie (które) zależności chciałbyś zobrazować itp.
Bo jak nie, to wychodzi coś w stylu: "Szukam jelenia, który napisze za mnie pracę [tu wpisać rodzaj pracy]" a chyba nie o to ci chodzi.
Warto by jeszcze dodać jak jesteś zaawansowany w temacie i jakimi dysponujesz środkami. Nie tylko finansowymi, ale np dostęp do laboratorium.

Moim zdaniem - choć to nie moja działka -  trzeba by zacząć od dokładnego opisu "zasady działania hamowania rekuperacyjnego wieloczłonowych elektrycznych pojazdów szynowych". Wtedy wyjdzie co właściwie trzeba modelować/symulować. Oraz na jakim poziomie. Np dlaczego szynowych, dlaczego wieloczłonowych, dlaczego elektrycznych. Które z cech są istotne w modelu i dlaczego.

No i jakiej pomocy szukasz.
       Pozdrawiam i powodzenia.

(edytowany)

mam wszystko opisane itd nie potrzebuje robic rownan rozniczkowych  mam wykonac model fizyczny bazujac na tym modelu ,moge rowniez ten model troche w uproszczonej wersji ale zeby wykazywal zasade hamowania rekupercacyjnego ,  mam poblem z fizycznym modelem z jakich czesci podzespolow to zlozyc jak to wykonac zeby wykazywac ta zasade i czy jest ktos w stanie mi wszystko opisac jak to polaczyc w calosc . Jest to projekt fizyczny natomiast projekt z częsci teoretycznej nie potrzebuje. Np no nie wiem jako prototyp ze mam cos wykonac z druku 3D itd . chodzi o aby to z kims skonsultowac bo to dla mnie bardzo cenne przy złożeniu tego modelu. Jesli jest ktos w stanie podpowiedziec bardzo milo. Środkami dysponuje . Albo skonsultowac to ze mna omowic ??? podpowiedziec 

Edytowano przez adr23k

@adr23k Najpierw przeanalizuj schemat. Określ co ma być w modelu, np ile kół zamachowych potrzebujesz a ile napędzanych ile silników. Czy konieczne są przekładnie, ile i jakie ... W jakim układzie.
Napisałeś w dziale elektronika, a czy to nie ma być aby model czysto mechaniczny?
Które części z przedstawionego schematu musisz zamodelować, a które można pominąć, np główną przekładnię redukującą, hamulec. itd, itp.
Im precyzyjniejsze zadasz pytania, tym większa szansa na otrzymanie odpowiedzi i ewentualnej pomocy.
Piszesz o druku 3D. Jakie elementy byś chciał drukować? Narysuj schemat tego co chcesz uzyskać.
Swego czasu widziałem przekrojowe ruchome modele silników. To ma być coś takiego?
Piszesz, że masz wszystko opisane. Ale co konkretnie. Jak ma działać model ? Co dokładnie ma obrazować? Z czego się ma składać? Jaki mieć rozmiar?
Bardzo wiele rzeczy, dla Ciebie oczywistych, nie będzie oczywistych dla czytającego Twoje komunikaty na tym forum. Szansę znalezienie na tym forum (na jakimkolwiek ogólnym) specjalisty od rekuperacji mechanicznej dla którego twój schemat będzie oczywisty, oceniam na "umiarkowane".

Podzespołów do modelu możesz szukać w sklepach dla modelarzy, ewentualnie w sklepach związanych z CNC. Na przedstawionym schemacie masz dwie przekładnie różnicowe - dyferencjały. Będziesz je wykonywał od podstaw czy możesz skorzystać z gotowych przekładni dla modelarzy?

• Lubię! 1
(edytowany)

to co na chwile obecna mam z ukladu mechanicznego to mam to lecz nie wiem czy to jsest dobrze,SchematVER5.PDFSchematVER5.PDF   natomiast : mysle nad 

2 kola jezdne, kolo zamachowe, wał napedowy, przekladnia pasowa lub zebata, sprzegla, rama konstrukcji silnik DC, Arduino Uno czujnik predkosci obrotowej ????????? ale nie wiem czy to jest okey

model ma pokazywac zasade dzialania hamowania rekuperacyji ....  z tego poznije mam wykonac np wykresy w matlabie w pozniejszym etapie

Edytowano przez adr23k
(edytowany)

moge korzystac z gotowych przekalni modelarzy wazne zeby byl speniony warunek ten uklad mam rozbudowac o uklad elektroniczny 

max dlugosc modelu 200mm (20cm) szerokosc 120mm(12cm)

Edytowano przez adr23k
(edytowany)

Slinik 12 V DC z magnesami trwałymi który można sterować za pomocą arduinouno połączonego ze sterownikiem silnika . Rodzina sterownika . Koła pojazdu  koło zamachowe gęstość jego materiału typ łożysk wał sprzęgła : celem pracy jest analiza rozwiązań technicznych w zakresie hamowania odzyskanego w pojazdach szynowych oraz przedstawienie propozycji modelu zasady działania hamowania odzyskowego dla wieloczłonowego pojazdu szynowego. Hamowanie odzyskane przy mały prędkościach to proces w którym silnik elektryczny działa jako generator zamieniając energię kinetyczną pojazdu na elektryczną. Przy bardzo małych prędkościach siła hamowania odzyssjowego silników elektrycznych znacznie maleje 

Edytowano przez adr23k

Przykro mi, ale ja nawet nie rozumiem jak taki model miał by wyglądać. Z Twojego schematu rozumiałem (ewidentnie błędnie, skoro widzisz tutaj rolę Arduino), że siła ma być odbierana mechanicznie (sprzęgła?)  przy hamowaniu, napędzając koła zamachowe, a potem koła zamachowe miały by napędzać koła trakcyjne (przekładnie hydrokinetyczne?).
Wyciągnąłem na wierzch Twój schemat, bo pomyślałem, może ktoś "bardziej kumaty" zechce odpowiedzieć, i może Ty po doprecyzowaniu, zadasz pytania na które będę mógł (albo ktoś inny) odpowiedzieć.

19 godzin temu, adr23k napisał:

analiza rozwiązań technicznych w zakresie hamowania odzyskanego w pojazdach szynowych oraz przedstawienie propozycji modelu zasady działania hamowania odzyskowego dla wieloczłonowego pojazdu szynowego.

Dla mnie to czarna magia. Jeśli zeszlibyśmy na poziom programowania, to mógłbym próbować pomóc. W dziedzinie elektroniki też jest tutaj wielu chętnych do pomocy ludzi, ale - moim zdaniem - twoje problemy na tym etapie są zbyt ogólne.
Spróbuj naszkicować schemat jak to ma wyglądać, i przedstawić na forum. Może ktoś zrozumie i się odezwie.
PS
Na dołączonym przez Ciebie schemacie:
obraz.thumb.png.1792cd55b47a5ed55b711907ee2f59d9.png
 wygląda to już trochę ciekawiej/prościej. Nie pokazałeś tego, tylko schowałeś. "Jeden obraz wart jest tysiąca słow." O mało go nie przegapiłem.

Zastanowiłeś się jaki będzie stosunek koła zamachowego do całości (przypomnij sobie samochodziki na koło zamachowe).
Opisz rolę układu elektronicznego, co gdzie i jak ma mierzyć, przeliczać, jak reagować.
Temat niewątpliwie ciekawy, więc publikuj proszę na forum informacje, jak się rozwija.
                     Pozdrawiam i powodzenia

(edytowany)

@bjrk  tez nie wiem nie mam pomysłu dlatego  pytam na forum osoby z tym zwiazane inżynierów itd ale widzę ze ciężko w tym temacie

Edytowano przez adr23k

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...