Skocz do zawartości

Kurs FPGA - własne programy #3

Pomocna odpowiedź

PicoBlaze jeszcze nie próbowałem. Sprawziłem tylko że MicroBlaze nie chce działać. Prawdopodobnie PicoBlaze to najlepsza opcja, ja implementowałem procesor z książki głównie żeby się nauczyć jak to działa 🙂 Więc moim zdaniem do nauki i jako wyzwanie można coś od podstaw przygotować. Ale jako element większego projektu pewnie PB będzie najlepszy - w końcu jest zoptymalizowany dla spartan3.

Natomiast o VGA planuję napisać krótki arytkuł, może dzisiaj się do tego zbiorę. Przy okazji wstawię kody. Mam w tej chwili na stałe zaszyty kod generujący obraz, ale można go rozbudować o dodatkowe funkcje. Ja mam pomysł na co najmniej dwie opcje: framebuffer dla Arduino (z dostępem po UART lub SPI), albo wyświetlacz tekstowy (też do Arduino i z UART-em).

Natomiast o VGA planuję napisać krótki arytkuł, może dzisiaj się do tego zbiorę. Przy okazji wstawię kody. Mam w tej chwili na stałe zaszyty kod generujący obraz, ale można go rozbudować o dodatkowe funkcje. Ja mam pomysł na co najmniej dwie opcje: framebuffer dla Arduino (z dostępem po UART lub SPI), albo wyświetlacz tekstowy (też do Arduino i z UART-em).

Według mnie to bardzo dobre pomysły. Będę czekał na twój artykuł dot. VGA (ponieważ nie mam w tym temacie doświadczenia), z chęcią też wypróbuję twój kod 😃

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...