Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Dopiero wczoraj udało mi się kupić kondensatory. Umieściłem jeden zaraz za zasilaczem pompy. Wczoraj włączyłem układ z silniczkiem i wszystko działało przez około 1,5 godziny, aż sam nie odłączyłem zasilania. Dziś postanowiłem wykonać próbę z pompowaniem wody. Niestety po kilku minutach ekran wyświetlacza się czyści i albo program wykonuję się jeszcze jakiś czas i zawiesza, albo zawiesza od razu. Spróbuję dodać drugi kondensator na zasilaniu Arduino i zobaczymy czy to pomoże.

Czyli mamy pewność, że to kwestia problemów z zasilaniem (skoro praca pompy pod obciążeniem "psuje układ". Kondensatory mogą nie pomóc, może po prostu warto zainwestować w lepszy zasilacz?

Kondensator tak czy inaczej jakoś pomógł. Wcześniej nie było mowy, żeby układ z silnikiem zasilanym 12V działał dłużej niż 15 minut. Czym sugerować się przy wyborze zasilacza?

Teoretycznie tylko napięciem i maksymalnym prądem, ale jednak warto też zwrócić też uwagę na cenę (bo za tani może nie trzymać parametrów). Idealnie byłoby spiąć ten układ z jakimś dobrym zasilaczem (np. takim dużym, regulowanym warsztatowym) i zmierzyć ile faktycznie szczytowo będzie to urządzenie pobierało prądu. Teraz dobierasz komponenty trochę w ciemno, bo ten zasilacz może Ci ograniczać cały czas.

• 2 tygodnie później...

UPDATE

Ostatnio dokupiłem kondensatory 4700uF. Jeden z nich połączyłem bezpośrednio ze stykami silnika pompy zamiast za wtyczką zasilacza i to pomogło. Wczoraj układ działał pod pełnym obciążeniem przez 12 godzin. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...