Skocz do zawartości

Gniazdo na wyświetlacz lcd

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie, w celu przećwiczenia obsługi wyświetlacza LCD zgodnego z HD44780 zakupiłem takowy na allegro.pl. Wygląda on dokładnie tak:

877922352.th.jpg

mam pytanie czy jest sposób aby owy wyświetlacz montować w gnieździe ? np takim jak miały komputery C64 na cartridge z tyłu obudowy. Od razu mówię że wiem że mogę sobie przylutować wtyczkę do tych wyprowadzeń LCD, ale chodzi mi o to czy istnieją takie "wsuwane" gniazda i ew jak je nazwać. Jeżeli pomyliłem działy to proszę administrację o przeniesienie tematu, za to jeżeli temat jest zupełnie bez sensu proszę o jego usunięcie.

Pozdrawiam

Dzięki KD93, może nie do końca o to chodziło ale powinno wystarczyć 🙂, ale gdyby ktoś wiedział coś o tych gniazdach (takie wsuwane jak gdyby bezpośrednio na laminat) to byłbym wdzięczny

Ja wiem o co chodzi 🙂 tylko pytanie po co? Takie same coś masz na płycie głównej w kompie (tam gdzie sie wpina karty rozszerzeń) z tego co wiem to do wyświetlaczy nie ma, poza tym jak sie zakurzy to będzie trzeba to przedmuchać, nie będzie gdzieś stykać i nie będziesz miał połowy literek... same problemy, przemyśl to.

marek91, masz rację, swoją drogą dziwne że szukałem porównania w starym 8 bitowcu skoro pod nosem mam takie same 🙂, użyje jednak wyżej wspomnianych listw goldpinowych.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...